Прес-центр21 листопада 2017, 10:11

Темп зростання сільгосппродукції в області складає 108,8 %

Про підсумки роботи агропромислового комплексу Луганщини у 2017 році розповіла на апаратній нараді в облдержадміністрації т.в.о. Департаменту агропромислового розвитку Любов Безкоровайна.

Так, вона зауважила, що протягом останніх років наша область нарощує виробництво сільськогосподарської продукції. За 9 місяців поточного року темп зростання сільгосппродукції в усіх категоріях господарств склав 108,8 %. З цим показником Луганщина посіла друге місце серед всіх областей України. На кінець року очікується темп зростання на рівні 105 %.

Серед восьми областей зони степу за врожайністю ранніх зернових культур Луганщина посіла друге місце з показником 37,9 центнерів з гектара при середній врожайності в зоні степу 34,2 центнерів з гектара.

Отримані показники в галузі рослинництва, як підкреслила Любов Безкоровайна, свідчать про зацікавленість керівників агроформувань якісно вести господарювання, сучасну технологічну і технічну оснащеність, ефективніше використання сільськогосподарських угідь по хай-тек-технологіям, що навіть при не дуже сприятливих погодних умовах цьогоріч дозволило зібрати 1 млн 325 тис. тонн зерна, зокрема пшениці – 984 тис. тонн.

У зборі врожаю було задіяне 983 одиниць зернозбиральних комбайнів, тракторів – 4150, жаток – 539.

Також триває робота з технічної модернізації виробництва та оновлення машинно-тракторного парку. Всього у поточному році нашими підприємствами закуплена 441 одиниця техніки на загальну суму 438 млн гривень.

Аграріями області в період весняно-польових робіт внесено 59,6 тис. тонн мінеральних добрив, що є основною складовою підвищення врожайності. Закупівельні ціни на цю продукцію, в порівнянні з 2016 роком, підвищилися в середньому на 25 %.

У сільськогосподарських підприємствах та одноосібних господарствах завершилися роботи з сівбі озимини під урожай наступного року. Всього планувалось засіяти 242,0 тис. га.

Галузь тваринництва на сьогоднішній день є не менш важливою у сільському господарстві. У цьому секторі задіяне 71 сільгосппідприємство, з них 39 – скотарством, 36 – свинарством, 11 – вівчарством, 2 – птахівництвом, 4 – конярством, також нараховується 43 тис. особистих господарств.

Раніше в області спостерігалося скорочення поголів’я сільськогосподарських тварин та виробництва відповідної продукції. Проте, за 10 місяців поточного року ситуацію вдалося стабілізувати. В усіх категоріях господарств нарощено поголів’я великої рогатої худоби на 3800 голів, птиці – на 284 голови. Складна ситуація спостерігається у свинарстві з причині спалахів африканської чуми свиней, що призвело до зменшення поголів’я свиней.

З метою розвитку тваринництва до галузі надійшло понад 10 млн гривень власних коштів сільгосптоваровиробників.

За підсумками роботи харчової та переробної галузі індекс промислового виробництва очікується на рівні 101,2 %, а обсяг реалізованої продукції – 605,1 млн гривень.

Основним експортним потенціалом області є продукція соняшникової олії, казеїну та борошна. Так, борошно реалізується в Донецьку, Харківську та Дніпропетровську області, експортується до Туркменії та Азербайджану. Соняшникова олія – до Білорусі, Казахстану, Китаю. За 2017 рік очікується експортування олії на суму $ 15,5 млн, казеїну – на $ 9 млн.

Одними з пріоритетних напрямів розвитку агропромислового комплексу, як повідомила Любов Безкоровайна, є підтримка малого, середнього агробізнесу та особистих господарств, галузі тваринництва шляхом часткової компенсації закупівлі доїльних апараті та часткове відшкодування вартості закупленого високопродуктивного та племінного поголів’я сільськогосподарських тварин, збільшення обсягів виробництва гречки, що забезпечує продовольчу безпеку області і експортний попит, оновлення машинно-тракторного парку вітчизняного виробництва, модернізація діючих переробних і харчових підприємств, сприяння розвитку та функціонуванню сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів.