Прес-центр26 листопада 2015, 12:11

Тетяна Філатова: «Одним з головних напрямків діяльності Міністерства юстиції України є реформування органів державної реєстрації, що спрямоване на потреби громадян, публічність і доступність інформації, спрощення та прозорість процедур реєстрації»

Ситуація з готовністю виконавчих комітетів міськрад та райдержадміністрацій Луганської області до виконання повноважень, пов’язаних з передачею функцій з державної реєстрації прав на нерухоме майно та їх обтяжень, державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців обговорювалася на засіданні колегії облдержадміністрації. Саме про це розповіла в. о. начальника Головного територіального управління юстиції в Луганській області Тетяна Філатова.

Сьогодні одним з головних напрямків діяльності Міністерства юстиції України є реформування органів державної реєстрації, що спрямоване на потреби громадян, публічність і доступність інформації, спрощення та прозорість процедур реєстрації.

«У рамках реформування реєстраційної служби Міністерство запроваджує он-лайн сервіси, де можна отримати електронний витяг, виписку та електронну довідку щодо нерухомості й бізнесу без візиту до органу державної реєстрації. Завдання – поступово передавати функцію реєстрації іншим суб’єктам – місцевим органам державної влади, місцевого самоврядування та нотаріусам», – підкреслила Тетяна Філатова.

На цей час у рамках реформи із децентралізації вже внесено зміни в законодавство України, згідно з якими повноваження державного реєстратора з прийому та видачі документів у сфері державної  реєстрації юридичних та фізичних осіб-підприємців та державної реєстрації прав на нерухоме майно можуть виконувати посадові особи органів місцевого самоврядування й адміністратори центрів надання адміністративних послуг. Задля виконання вказаних повноважень згаданим особам необхідно отримати доступ до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців.

Але, не зважаючи на те, що Головним управлінням юстиції проводиться широка кампанія щодо роз’яснення важливості та необхідності отримання доступу до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно на цей час підключені лише ЦНАПи Троїцького, Марківського, Новоайдарського, Станично-Луганського, Біловодського районів та міст Лисичанська й Сєвєродонецька.

До Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців підключені ЦНАПи Міловського та Новопсковського районів.

Значного прогресу з надання послуг у сфері державної реєстрації речових прав на нерухоме майно досягли адміністратори Центру надання адміністративних послуг Лисичанська.     

         «На сьогодні залишилося дуже багато органів,  які досі не підключені та продовжують звертатись до органів юстиції із запитами, на які отримають відмови або направляють за такими відомостями громадян, які мають за це сплатити 34 грн, в той час як державний орган отримує такі відомості абсолютно безкоштовно. Тому, звертаюся з проханням про підключення до всіх органів, які використовують відомості з реєстрів у процесі виконання службових обов’язків», – наголосила в. о. начальника Головного територіального управління юстиції в Луганській області.

         Перший заступник голови Луганської облдержадміністрації Єлизавета Пушко-Цибуляк дала доручення провести навчання для всіх заінтересованих осіб з метою поширення позитивного досвіду лисичанського Центру надання адміністративних послуг у впровадженні зазначеної реформи.