Прес-центр31 березня 2017, 10:03

Триває робота щодо легалізації найманої праці та детінізації заробітної плати

Під час засідання колегії облдержадміністрації її учасники обговорили питання про вжиття заходів щодо руйнування схем виплати заробітної плати «у конвертах» та створення нових робочих місць.

Враховуючи внесені зміни до податкового, бюджетного та соціального законодавства щодо легалізації заробітної плати шляхом зменшення податкового навантаження, зокрема, на фонд оплати праці, у 2016 році фонд оплати праці у порівнянні з 2015 роком збільшився майже на 1,9 млрд грн або на 20,9 % (з 9,1 млрд грн до 11 млрд грн), про це повідомила в. о. начальника Головного управління ДФС у Луганській області Ольга Височина, яка виступила доповідачем з цього питання.

Також вона зауважила, що ситуація із наповненням місцевих бюджетів знаходиться на постійному контролі облдержадміністрації, тому у Луганській області створено міжвідомчі робочі групи щодо легалізації найманої праці та детінізації заробітної плати, що дозволила в минулому році зберегти стабільність бази оподаткування та позитивну динаміку надходжень до бюджету.

Так, у 2016 році в області забезпечено виконання затверджених показників доходів загального фонду місцевих бюджетів на 122,2 %, надійшло
1 млрд 989 млн грн податків і зборів.

З 1 січня 2017 року мінімальна заробітна плата дорівнює реальному, фактичному і юридичному прожитковому мінімуму – 3200 грн.  Можлива сума додаткових надходжень податку на доходи фізичних осіб до місцевого бюджету – понад 1,7 млн грн щомісячно.

Найбільша кількість роботодавців зареєстровані в:

м. Сєвєродонецьку  (357 роботодавців та 2575 працівників) – резерв місцевого бюджету – понад 385 тис. грн щомісячно;

м. Лисичанську  (163 роботодавців та 1681 працівник) – резерв місцевого бюджету – понад 190 тис.грн щомісячно;

Старобільському районі  (100 роботодавців та 1269 працівників) – резерв місцевого бюджету– понад 190 тис.грн щомісячно;

Кремінському районі (97 роботодавців та 763 працівника) – резерв місцевого бюджету– понад 100 тис. грн щомісячно.

Крім того, Ольга Височина зазначила, що Головним управлінням ДФС у Луганській області виявлено та залучено до державної реєстрації майже 400 громадян, які здійснювали незаконну підприємницьку діяльність, з них 280 – здійснювали транспортні перевезення.

Проведеними заходами щодо легалізації їх підприємницької діяльності сплачено до бюджету та фондів 1 млн грн.  Усіх вказаних осіб притягнуто до адміністративної відповідальності.

Також, у минулому році 16,7 тис. громадян (в 2015 році –16 тис. громадян) надали декларації до територіальних органів Державної фіскальної служби. Задекларовано 409 млн грн доходів.