Прес-центр1 червня 2017, 10:06

Турбота про дітей – під щоденною увагою облдержадміністрації

Разом із забезпеченням сімей з дітьми державною соціальною допомогою облдержадміністрація координує діяльність установ та закладів, які надають соціальні послуги різним категоріям дітей.

Усього в області функціонують обласний, 15 міських і районних центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, тобто у кожному місті і районі області. Такі центри проводять соціальну роботу з сім’ями, дітьми та молоддю, які перебувають у складних життєвих обставинах та потребують сторонньої допомоги.

Одним із пріоритетних завдань у цьому напряму є забезпечення доступу вразливих сімей, передусім, сімей з дітьми, до соціальних і реабілітаційних послуг, спрямованих на запобігання та подолання сімейного неблагополуччя, попередження вилучення дитини з сім’ї та забезпечення її виховання у сімейному середовищі.

Департамент соціального захисту населення облдержадміністрації  повідомляє, зокрема, у 2017 році соціальну підтримку центрів СССДМ отримали 3827 сімей, які перебувають у складних життєвих обставинах, де виховуються 4666 дітей. У тому числі 434 сім’ї із числа внутрішньо переміщених осіб (в яких виховуються 688 дітей), 117 сімей учасників АТО (51 дитина), 116 сімей (в яких виховуються діти з інвалідністю).

У результаті соціальної роботи надано допомогу в оформленні документів та соціальної допомоги 1184 сім’ям з дітьми, в організації лікування та оздоровлення – 225 дітям, в отриманні доступу до освітніх можливостей або соціальної активності – 340 дітям, влаштовано на навчання 74 дитини. Психологічну допомогу отримували 1792 сім’ї з дітьми, юридичну – 910 сімей, вирішено житлово-побутові проблеми 445 сімей, гуманітарну допомогу отримали 929 сімей.

Протягом 2017 року соціальну підтримку центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді було забезпечено 69 сім’ям, в яких існувала загроза вилучення 141 дитини із сім’ї у зв’язку з ухилянням батьків від виконання своїх обов’язків, жорстоким поводженням, алкоголізацією батьків. У результаті соціальної підтримки 118 дітей залишилися у рідних сім’ях. Особлива увага центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді приділялася сім’ям, діти яких перебували в інтернатних закладах за заявою батьків. Із цими сім’ями проводиться соціальна робота, спрямована на безпечне повернення дітей додому.

Слід зазначити, що з метою покращення психоемоційного стану дітей в умовах збройного конфлікту постійно триває робота психологів. Понад 3000 хлопців і дівчат є учасниками реабілітаційних програм.

На Луганщині також працює Рубіжанський обласний центр для ВІЛ-інфікованих дітей та молоді. Зауважимо, що подібних установ по Україні не більше десяти. Одним із основних завдань Центру є захист права на життя дітей-клієнтів, яке починається з роботи із вагітними жінками. Із ними проводиться комплекс заходів: по своєчасній постановці на облік у жіночу консультацію, призначення спеціальної антиретровірусної терапії, моніторинг прийому ліків, формування прихильності до АРТ. Проведення групових та індивідуальних консультацій, залучення до роботи групи самодопомоги дозволяють клієнткам підвищити рівень соціалізації, саморозвитку, відповідального ставлення до майбутнього материнства.

Догляд за новонародженими відбувається до досягнення ними 1,5-річного віку. Протягом цього часу діти знаходяться під патронатом медико-соціальної служби Центру, фахівці контролюють отримання та вживання АРВ-терапії дітьми та матерями. Це дає надію, що дитина буде жити без ВІЛ.

У Центрі проводиться комплекс заходів із розвитку та виховання дітей, яких торкнулася проблема ВІЛ: інформаційно-просвітницькі заняття, групові заняття для дітей із розвитку творчих здібностей, англійської мови та розвитку навчальних, санітарно-гігієнічних навичок, ігрові програми, святкові заходи. Для батьків організовано «Батьківську школу» з формування відповідального батьківства.

З початку 2017 року Рубіжанським обласним центром для ВІЛ-інфікованих дітей та молоді надано 4 670 послуг для 127 дітей, які мають ВІЛ-статус, та дітей, народжених ВІЛ-позитивними матерями.

У січні там було організовано свято Різдва, у якому взяли участь 33 дитини і
16 осіб із числа молоді, дітям підготували подарунки. Соціальний педагог та фахівець із соціальної роботи Центру відвідали вдома 17 ВІЛ-позитивних дітей з Сєвєродонецька і Кремінського району із врученням різдвяних подарунків від UNIСEF. У лютому відбулося свято проводу зими, у якому взяли участь 15 дітей і 10 осіб із числа молоді, організовано «солодкий стіл» з млинцями, печивом, цукерками. 

Завдяки плідній співпраці з UNIСEF дітям-отримувачам послуг Центру було організовано безоплатне харчування під час денного перебування, передано іграшки, санітарно-гігієнічні засоби, рюкзаки, канцтовари та українські книжки.

Окремою категорією, якою опікується Департамент соціального захисту населення Луганської облдержадміністрації, є діти з інвалідністю. В області на підконтрольній українській владі території працює 5 Центрів соціальної реабілітації для дітей з інвалідністю. У структурі двох територіальних центрів соціального обслуговування (надання соціальних послуг) залишені відділення соціальної реабілітації, а саме у Старобільському та Новопсковському районах. Станом на квітень в зазначених установах отримали послуги понад 240 дітей з інвалідністю та дітей групи ризику.

У центрах надаються послуги із соціальної реабілітації та адаптації, психологічної діагностики та корекції, педагогічної та логопедичної корекції, медичного супроводу, лікувальний масаж, лікувальна фізкультура, фізіотерапевтичне лікування, фітотерапія, аероіонотерапія.

Окрім того, в області завершується робота по відновленню діяльності Луганського обласного центру соціальної реабілітації дітей-інвалідів «Відродження». Після відновлення роботи в центрі надаватиметься низка реабілітаційних послуг дітям з інвалідністю.