Прес-центр18 листопада 2016, 11:11

Тваринництво Луганщини поступово відновлюється

Важливою галуззю сільського господарства області – є тваринництво.

Останніми роками, ще до військової агресії проти нашої країни, на Луганщині спостерігалося зменшення, як поголів’я сільськогосподарських тварин, так і виробництва продукції. Однак, у 2016 році вдалося стабілізувати ситуацію в галузі.

Так, вдалося наростити поголів’я сільськогосподарських тварин у всіх категоріях господарств: великої рогатої худоби – на 0,2 %, свиней − на 1,5 %, овець та кіз− на 4,2 %, птиці− на 1,4 %.

За результатами роботи господарств галузі у цьому році, у порівнянні з минулим, очікується невелике збільшення виробництва м’яса, яєць, молока.

Також для розвитку галузі втілені п’ять проектів від міжнародних донорів на загальну суму більш ніж 1 млн грн, продовжується робота щодо створення сімейних ферм, сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів. Активно ведеться співпраця з міжнародною організацією FAO (продовольча та сільськогосподарська організація об’єднаних  націй) щодо відновлення роботи пунктів штучного запліднення та інкубаторних станцій.

З 1085 наявних в області сільгосппідприємств лише 81 займається тваринництвом.

В цих господарствах утримується великої рогатої худоби − 20,6 тис. голів, у тому числі, корів – 8,238 тис. голів, свиней – 35,9 тис. голів, овець − 3,6 тис. голів та птиці − 86,1 тис. .

За 10 місяців агроформуваннями області вироблено 33,0 тис. тонн молока, 4,0 тис. тонн м’яса в живій вазі та яєць – 2,893 млн одиниць.

Незважаючи на труднощі сьогодення, сільськогосподарські підприємства області мають певні успіхи у розвитку галузі тваринництва.

Саме через власні інвестиції, спрямовані на вдосконалення виробництва сучасними технологіями, такі господарства, як ТОВА «Слобожанська» Сватівського району, ПСП «АФ Приволье» Троїцького району, СТОВ «Зоря» Білокуракинського району, ФГ «Риск» Кремінського району, СТОВ «Фрунзе» Марківського району та ФГ «Крот» Старобільського району, зберегли позитивну тенденцію розвитку галузі молочного скотарства.

Показники розвитку свинарства в області цілком залежать від розвитку його в ТОВ «Племінний завод «Біловодський», ТОВ «Гранум» Кремінського району, ТОВ «Білокуракинський тваринницький комплекс», ТОВ «Сфера» Новоайдарського району. У цих підприємствах отримані найкращі в області середньодобові прирости.

Згідно проведеного рейтингу показників роботи галузі тваринництва  в сільгосппідприємствах області за 10 місяців 2016 року переможцем визначений Новопсковський район, на другому місці – Беловодський район, третє місце – у Кремінського району.