Прес-центр1 березня 2017, 16:03

У 2016 році мешканцям Луганщини виплачено більше трьох мільярдів гривень соціальної допомоги

Підсумки роботи Департаменту соціального захисту населення Луганської облдержадміністрації у 2016 році, перспективи та завдання на 2017 рік були розглянуті 28 лютого на апаратній нараді під головуванням першого заступника голови облдержадміністрації Романа Власенка.

 

Як повідомила директор Департаменту Елєонора Поліщук, із 705 тисяч постійного населення Луганської області (без урахування внутрішньо переміщених осіб) органами соціального захисту населення обслуговується більше мільйона осіб, адже людина може мати право на декілька соціальних програм, на які у 2016 році було надано більше трьох мільярдів готівкової та безготівкової допомоги мешканцям Луганщини.

 

Минулого року середньомісячна заробітна плата зросла на 35% та склала 4637 грн. Таким чином, за рівнем заробітної плати область піднялася в рейтингу по Україні з 13 на 8 місце.

Протягом минулого року легалізовано 2300 найманих робітників.

Важливим результатом є зменшення на 8 % заборгованості із заробітної плати, яка на сьогодні складає 46,9 млн грн (у 2015 році заборгованість складала 51 млн грн).

 

Соціальні допомоги, протягом 2016 року надано 45 тис сімей на загальну суму більше 700 млн грн. Відзначено також зростання кількості домогосподарств, охоплених субсидією. Так, Міністерством соціальної політики України було поставлено завдання охопити 60% домогосподарств області субсидією. Зазначений показник перевищено на 4% і на сьогодні складає 64%.

 

Більше 191 тис громадян враховано в реєстрі отримувачів пільг. Протягом 2016 року із державного бюджету отримано більше 150 млн грн на пільги із оплати послуг ЖКГ. За рахунок коштів обласного бюджету надана одноразова матеріальна допомога 1329 громадянам на суму 2,9 млн грн.

 

Важливим напрямком діяльності минулого року була та залишається робота щодо підтримки внутрішньо переміщених осіб, яких на Луганщині обліковано близько 290 тисяч. Майже 55 тисяч сімей із числа внутрішньо переміщених протягом року отримували щомісячну соціальну допомогу на загальну суму 257 млн грн.

 

Соціальні послуги мережі соціальних закладів отримали 42 тисячі осіб, зокрема, у рамках затвердженої у 2016 році Регіональної цільової програми вдосконалення та розвитку системи надання соціальних послуг в Луганській області на 2016 - 2019 роки «Турбота». Розпочато роботу із впровадження послуг раннього втручання.

 

У 2016 році до 44% збільшено охоплення дітей оздоровленням та відпочинком (у 2015 році цей показник складав 30%). Із загальної кількості дітей пільгових категорій оздоровленням та відпочинком охоплено 62% дітей. На фінансування оздоровчої кампанії було виділено 34,4 млн грн. Заклади оздоровлення та відпочинку «Зоря» та «Гончарівський» стали переможцями Всеукраїнського етапу огляду-конкурсу серед дитячих закладів оздоровлення та відпочинку, зайнявши 1-е і 2-е місця.

 

Серед пріоритетів на 2017 рік визначено відновлення діяльності обласних соціальних установ, розвиток соціальних послуг у містах і районах області, зокрема, шляхом їх закупівлі у громадських організацій, всебічний соціальний захист внутрішньо переміщених осіб у Луганській області, у тому числі, щодо забезпечення житлом, а також розвиток сімейної політики, попередження домашнього й ґендерного насильства, організація оздоровлення та відпочинку дітей.