Прес-центр28 грудня 2016, 12:12

У 2016 році відбулося зростання обсягів виробництва майже в усіх основних видах промислової діяльності – брифінг для ЗМІ

Перший заступник голови Луганської облдержадміністрації Роман Власенко взяв участь у брифінгу для ЗМІ, де розповів про підсумки соціально-економічного розвитку області у 2016 році та перспективи на наступний рік.  

Він нагадав, що напередодні військової агресії проти нашої країни Луганщина мала значний промислово-економічний потенціал і входила до п’ятірки найбільш міцних регіонів України.

Вже у 2016 році відбулося зростання обсягів виробництва майже в усіх основних видах промислової діяльності. Індекс промислового виробництва становить 150 %, а обсяг реалізованої промислової продукції збільшився до 31 млрд грн.

Для стабільного функціонування всіх сфер життя області потрібна енергетична безпека. Луганщина сьогодні опинилася на енергетичному острові з єдиним джерелом енергопостачання – це Луганська ТЕС. Тому в найближчих планах обласної влади – вжити заходів щодо приєднання до Об’єднаної енергетичної системи України.

В агропромисловому комплексі зберігається тенденція до збільшення обсягів виробництва сільськогосподарської продукції, що становлять 4,1 млрд грн. Врожай зернових і зернобобових культур у цьому році склав понад 1 млн тонн. Зауважимо, що в роки до військової агресії такий показник був успішним досягненням для нашого АПК.

Також позитивна тенденція спостерігається в роботі харчової галузі області: Темп зростання обсягів виробництва очікується на рівні 103,2 %, а збільшення обсягу реалізованої продукції майже до 428,4 млн грн.

«Окупація частини території області вплинула на роботу цієї галузі. Наші харчові та переробні підприємства втратили традиційні ринки збуту для своєї продукції. Ми знаємо про цю проблему та шукаємо шляхи для її вирішення, нових споживачів луганських високоякісних різноманітних продуктів», – сказав Роман Власенко.  

Одним з пріоритетних напрямів відновлення Луганщини – підтримка та розвиток підприємництва області. Перший заступник голови ОДА підкреслив: «Підприємництво є важливим сектором економіки, який сприяє вирішенню багатьох соціальних проблем, насамперед, забезпечує зайнятість населення, створення нових робочих місць».

Так, в облдержадміністрації розроблена регіональна цільова програма «Залучення інвестицій, розвитку та підтримки малого і середнього підприємництва в Луганській області на 2016-2017 роки».

Також зростає зовнішньоторговельний обіг товарів: на кінець року цей показник становить 827 млн дол., що на 43,5 % більш ніж на початок року.

Область активно співпрацює з 30 міжнародними організаціями. Найбільшими донорами є Європейський Союз, уряди Японії, Швеції, Швейцарії, США, Німеччини та Данії. На реалізацію 118 проектів міжнародної технічної допомоги донорами виділено 135 млн грн на відновлення транспортної інфраструктури, енергоефективності, постачання сучасного медичного обладнання, покращення стану освітніх закладів, створення умов для навчання, сприяння зайнятості.

Також Роман Власенко наголосив, що середньомісячна заробітна плата в цьому році в області становить 4960 грн, а середній розмір пенсії – 1909 грн.  

Для впровадження якісно нової системи охорони здоров’я на Луганщині вживалися заходи з відновлення та відбудови 12 обласних медичних закладів.   

«Метою Програми економічного і соціального розвитку Луганської області на 2017 рік є забезпечення розвитку реального сектору економіки, а звідси – поліпшення якості життя населення. Для досягнення цього головними пріоритетами визначено: створення конкурентоздатної регіональної економіки, енергетичної та продовольчої безпеки, будівництво та розвиток інфраструктури, підтримка підприємництва та збільшення ресурсної бази бюджетів усіх рівнів», – підсумував Роман Власенко.