Прес-центр7 грудня 2021, 10:12

У 2021 році аграрії області отримали майже 48 млн грн компенсації вартості сільськогосподарської техніки

Перший заступник голови облдержадміністрації Олексій Смирнов провів апаратну нараду в форматі відеоконференцзв’язку.

Під час заходу заступник директора Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Любов Безкоровайна розповіла про підсумки реалізації державних програм підтримки агропромислового комплексу у 2021 році.

За її словами, державна підтримка агропромислового комплексу області у 2021 році передбачає фінансування за п’ятьма програми, що діяли раніше (часткова компенсація вартості сільськогосподарської техніки та обладнання вітчизняного виробництва, фінансова підтримка заходів в агропромисловому комплексі шляхом здешевлення кредитів тощо) та шістьма новими (державна підтримка сільгоспвиробників, які використовують меліоровані землі, державна підтримка виробників картоплі тощо).

Загальна сума, виділена на це з бюджету, сягає 4,5 млрд грн (4 млрд грн – на програми, що діяли раніше і 500 млн грн – на нові).

Для ефективної реалізації програм державної підтримки при Міністерстві аграрної політики та продовольства України (далі – Мінагрополітики), створені робочі групи за участю структурних підрозділів облдержадміністрацій, що забезпечують виконання функцій з питань агропромислового розвитку.

За 10 місяців 2021 року аграрії області отримали 77,4 млн грн прямої державної підтримки. Окрім цього, сільгосптоваровиробники скористалися програмою «Доступні кредити 5-7-9 %». Сума пільгових кредитів склала 302,6 млн грн. Загалом область отримала 380,0 млн грн, що майже у чотири рази більше аналогічного періоду 2020 року.

Найбільш популярним напрямком серед аграріїв є «Часткова компенсація вартості сільськогосподарської техніки та обладнання вітчизняного виробництва». За період із грудня 2020 по вересень 2021 року підприємства області отримали майже 48 млн грн компенсації, що на 50 % більше аналогічного періоду минулого року.

За напрямом «Державна підтримка розвитку тваринництва та переробки сільськогосподарської продукції» аграрії області отримали 14,8 млн грн, що на 45 % більше минулого року.

За напрямом «Фінансова підтримка розвитку фермерських господарств» шість фермерських господарств отримали спеціальну бюджетну дотацію за утримання корів усіх напрямів продуктивності в сумі 800 тис грн. Завдяки реалізації цього напряму створено чотири сімейні фермерські господарства.

За напрямом «Фінансова підтримка заходів в агропромисловому комплексі шляхом здешевлення кредитів» 118 сільгосптоваровиробників отримали компенсацію відсоткової ставки на загальну суму 13,9 млн грн.

За програмою «Надання кредитів фермерським господарствам» до комісії Луганського відділення Укрдержфонду надано 10 клопотань фермерських господарств. Розподіл коштів здійснено для п’яти фермерських господарств на загальну суму майже 2 млн грн.

У Мінагрополітики розроблено попередній план напрямів державної підтримки для аграрного сектору на 2022 рік. Загалом для Луганської області пропонується виділити 8 млрд грн, з них 4,6 млрд грн передбачено на підтримку аграріїв – це на 100 млн грн більше, ніж було закладено у 2021 році.