Прес-центр22 липня 2022, 13:07

У 4,4 мільярда гривень вже оцінені збитки бізнесу Луганщини внаслідок військової агресії рф, – Сергій Гайдай

Відповідну інформацію систематизує обласна військова адміністрація.

Із кінця березня проводиться збір даних відносно шкоди та збитків, завданих суб'єктам підприємницької діяльності області.

Це дозволить швидко розпочати роботу за методиками після їх затвердження Урядом, – упевнений очільник Луганщини Сергій Гайдай.

«Ця робота триває і продовжуватиметься ще довго. Адже наразі на Луганщині не мають змоги працювати 3 408 підприємств, у тому числі 479 промислових, тисячі ФОП. Їх виробничі потужності зруйновані, пошкоджені, окуповані росіянами. Вже опрацьовано 345 анкет суб’єктів підприємницької діяльності щодо прямих збитків – оборотних та необоротних активів, – завданих внаслідок російської агресії. На сьогодні ця сума становить 4,4 мільярда гривень», – поінформував  начальник обласної військової адміністрації Сергій Гайдай.

Як зазначають у Департаменті економічного розвитку та зовнішньоекономічної діяльності, за приблизними оцінками економічні втрати підприємств обчислюються десятками мільярдів гривень.

Інформацію щодо завданих збитків державним, комунальним та приватним суб’єктам господарювання Луганської області внаслідок російської агресії можна надавати за посиланням:

https://docs.google.com/forms/d/1xEiSCVS_ffCHgOnyduY19pTQ19PXcWQLWg6HCAm...

Інформацію стосовно пошкоджень, завданих виробничим або комерційним будівлям можна заповнити за посиланням:

https://docs.google.com/forms/d/1COjRLe58G2k_oStmNklNg1nG5-R-3tRH6Pmct_1...

Нагадаємо, що постановою Кабінету Міністрів України від 20 березня 2022 року № 326 затверджено Порядок визначення шкоди та збитків, завданих Україні внаслідок збройної агресії російської федерації.

Цим Порядком визначено 22 основні напрями, за якими проводиться оцінка шкоди та збитків, та примірний перелік показників до них.

Одним із напрямів є оцінка економічних втрат підприємств, яка має проводитися відповідно до методики, затвердженої спільним наказом Мінекономіки та Фонду державного майна за погодженням з Мінреінтеграції. До жовтня центральні органи виконавчої влади мають затвердити детальні методики по кожному з напрямів.

Втім, в Уряді радять не чекати, а за можливості вже зараз фіксувати завдані через війну росії проти України збитки і збирати доказову базу.