Прес-центр5 травня 2018, 15:05

У 6 школах Луганщини перероблятимуть органічні відходи на добрива

Шість шкіл із Луганської області стали переможцями еколого-освітнього конкурсу «Компола». На подвір’ї цих шкіл буде встановлено компостер для переробки органічних відходів зі шкільних їдалень.

У рамках конкурсу було відібрано 200 навчальних закладів з усієї України: 165 загальноосвітніх шкіл, 12 шкіл-інтернатів, 22 опорних школи та 1 спеціалізована ЗОШ для дітей з особливими освітніми потребами. У Луганській області учасниками проекту стали Біловодський опорний заклад загальної середньої освіти, Новопсковська загальноосвітня школа І - ІІІ ступенів, Комунальний заклад «Станично-Луганська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №1», Євсузький заклад загальної середньої освіти І - ІІІ ступенів Біловодської селищної ради, Лисичанська загальноосвітня школа І - ІІІ ступенів № 25, Новодеркульський заклад загальної середньої освіти імені А.В. Пастухова.

Протягом літа школи отримають компостери, щоб з 1 вересня почати перетворювати органічні відходи на компост.

Серед відходів, які підлягають такій утилізації можуть бути: очистки сирих овочів та фруктів, шкаралупа сирих яєць, заварка від чаю, залишки крупи чи каші без додавання масла. Заклад також має збирати для компостеру опале листя.

«Компола» – спільний еко-освітній проект Міністерства екології та природних ресурсів та Міністерства освіти та науки України, спрямований на підвищення рівня екологічної освіти та залучення молоді до практичних навичок сталого розвитку та споживання. Проект був започаткований київськими школярами Нікітою Шульгою та Софією-Христиною Борисюк і успішно реалізований у 32 навчальних закладах у різних куточках України.

Основна мета – дати додатковий поштовх та ресурс українським школам для розвитку екологічної грамотності учнів, допомогти школярам отримати практичні навички, а не суто теоретичну інформацію щодо відповідального споживання.