Прес-центр16 травня 2019, 14:05

У Біловодській громаді відбувся практикум на тему: «Зелений туризм як чинник місцевого економічного розвитку»

Його мета – розвиток сільського зеленого туризму в регіоні, обговорення можливостей та перспектив для жителів сільської місцевості області, вивчення досвіду функціонування, створення умов та надання послуг в сфері сільського зеленого туризму.

Організаторами заходу виступили Департамент економічного розвитку, зовнішньоекономічної діяльності та туризму Луганської облдержадміністрації спільно з Луганським регіональним відділенням Асоціації міст України.

У практикумі взяли участь голова правління ГО «Спілка сприяння розвитку сільського зеленого туризму в Україні»  Володимир Васильєв,  голова правління ГО «Туристична асоціація Луганської області» Олег Невениця, представники місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, громадських організацій тощо.

З початком першого відповідного семінару в області привітали голова Біловодської ОТГ Едуард Олєйніков, виконавчий директор Луганського регіонального відділення Асоціації міст України Наталія Бойко, заступник начальника управління – начальник відділу інвестиційної діяльності та туризму управління інвестиційної діяльності, підприємництва та цінової політики Департаменту економічного розвитку, зовнішньоекономічної діяльності та туризму облдержадміністрації Олена Бєлікова.

Спікерами практикуму було порушено низку питань.

Так, заступник начальника відділу інвестиційної діяльності та туризму управління інвестиційної діяльності, підприємництва та цінової політики Департаменту економічного розвитку, зовнішньоекономічної діяльності та туризму Луганської облдержадміністрації Світлана Алфімова розповіла про проведену роботу в напряму розвитку туризму та перспективи на майбутнє.

У свою чергу, Володимир Васильєв ознайомив присутніх з організаційно-правовими засадами створення, функціонування та надання послуг у сфері сільського зеленого туризму, питаннями сертифікації та прикладами функціонування зелених садиб в Україні. Також торкнувся питань щодо зацікавлення туриста у конкретній місцевості та створення позитивного іміджу садиби.

Наталія Бойко доповіла про стратегічне планування розвитку об’єднаних територіальних громад та визначення розвитку туризму їх стратегічним напрямом, а також ознайомила присутніх з подальшою розробкою Плану дій.

Формування індустрії «зеленого» відпочинку в регіоні має стати найближчою перспективою, зауважив Олег Невениця. Він також  ознайомив присутніх з планами ГО «Туристична асоціація Луганської області» на майбутнє. Зокрема, про зелені маршрути «Greenways» – домінанту активного туристично-рекреаційного та екологічного туризму. Зелені маршрути є основою для реалізації місцевих ініціатив соціального характеру і проектів, пов’язаних з охороною природи, збереженням культурної спадщини, екологічним туризмом і транспортом, що не забруднює навколишнє середовище. Зелені шляхи відповідають потребам місцевого населення і подорожуючих, вносячи свій вклад в пожвавлення місцевої економіки.

Під час заходу презентовано туристичний ролик Луганщини «Луганщина туристична», розроблений спільно з Агенцією регіонального розвитку Луганської області, який за ініціативи Члена правління Асоціації Гостинності народного депутата України Анни Романової, буде транслюватись у потягах «Інтерсіті».

Присутні зазначили важливість розвитку туристичної галузі для економіки регіону загалом та зазначили, що проведення подібних зустрічей є дуже важливим та корисним. Цей практикум є не тільки дискусійним майданчиком для обміну досвідом та обговорення питань регіонального розвитку, а й виступає стартовою платформою для пошуку та реалізації нових ідей з розвитку туризму на Луганщині.

Слід зазначити, що сільський зелений туризм, не вимагаючи значних інвестицій, сприяє соціально-економічному розвитку територій, відродженню та поширенню українських народних традицій та культури. Популяризація сільського зеленого туризму має ряд переваг для об`єднаних територіальних громад шляхом збільшення зайнятості, покращення рівня життя місцевого населення, зменшення його відтоку, зростання надходжень до бюджету. Цей вид туризму є суспільно корисним видом діяльності, його розвиток повинен підтримуватись як на державному рівні, так і на рівні місцевих громад та громадських організацій.

Захід організовано в рамках проекту «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні» (ПУЛЬС), який реалізується Асоціацією міст України за підтримки USAID.