Прес-центр12 квітня 2018, 15:04

У цьому році понад 400 мільйонів гривень область отримає з державного фонду регіонального розвитку

Це та низка інших питань розглядалися сьогодні, 12 квітня, на засіданні колегії Департаменту економічного розвитку, торгівлі та туризму Луганської облдержадміністрації.

Його провів заступник голови обласної держадміністрації Юрій Клименко.

Він зауважив, що з підбиттям підсумків спільної роботи важливим є запропоновані шляхи усунення виявлених недоліків. Серед пріоритетів і стратегічне планування розвитку Луганської області до 2020 року.

«За цим напрямом вже сформовано стратегічне бачення розвитку нашого регіону, визначені механізми реалізації пріоритетів, розроблений план дій на першому етапі реалізації Стратегії у 2017-2018 роках. Тож, наразі важливо визначити та реалізувати поточні пріоритети Плану заходів з реалізації Стратегії розвитку Луганської області», – наголосив заступник очільника Луганщини.

Так, минулоріч планом заходів з реалізації Стратегії передбачалося розпочати реалізацію 99 проектів регіонального розвитку за чотирма стратегічними напрямами на загальну суму 2,31 млрд гривень. З них 19 виконано у повному обсязі, 52 – знаходяться у стадії виконання, по 28 здійснюється пошук інвестиційних ресурсів.

Сума використаних коштів за проектами склала 1,64 млрд гривень, що становить 71,0 % від запланованого обсягу їх фінансування.

Цей показник обумовлений наявністю двох капіталоємних проектів з енергетичної безпеки та електропостачання, які реалізуються за власні кошти ДП НЕК «Укренерго» та ТОВ «Луганське енергетичне об’єднання». Серед них будівництво електропідстанції ПС 500 кВ «Кремінська» із заходами ПЛ 500 кВ «Донбаська-Донська» та ПЛ 220 кВ «Кремінська-Ювілейна», а також відновлення енергопостачання окремих населених пунктів Новоайдарського району.

Щодо залучення інвестицій, а також ефективного і раціонального використання бюджетних коштів під час колегії було зазначено, що у 2015-2017 роках за рахунок державного фонду регіонального розвитку область отримала 541,9 млн гривень. Значний фінансовий ресурс передбачається і у цьому році – 401,3 млн гривень.

За результатами конкурсного відбору на 2018 рік подано 247 проектів. На цей час затверджено і направлено до Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України 63 проекти на суму 387,2 млн гривень.

Директор Департаменту економічного розвитку, торгівлі та туризму Сергій Медведчук відзначив, що питання реалізації інвестиційних програм та проектів регіонального розвитку знаходитиметься під ретельним контролем.

Крім того, слід забезпечити підготовку комплексних інвестиційних програм та проектів, які реалізовуватимуться за рахунок коштів ДФРР вже в 2019 році. Проекти повинні нести як мінімум територіальне значення для міста, району чи об’єднаної територіальної громади.

Також на засіданні розглядалося питання несанкціонованої торгівлі у Луганській області. Тож, припинення діяльності стихійних ринків та інших несанкціонованих місць торгівлі знаходиться на постійному контролі в райдержадміністраціях та органах місцевого самоврядування.