Прес-центр7 червня 2017, 15:06

У Департаменті ЖКГ розповіли про можливості вирішення ситуації з водопостачанням у Лисичанську

29 травня ТОВ «Луганське енергетичне об’єднання» відключило від електропостачання насосні станції «Борівська» та «РТІ» комунального підприємства «Лисичанськводоканал», тим самим залишивши близько 30 тис. жителів міста без централізованого водопостачання.

На минулому тижні,під час візиту заступника Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Едуарда Кругляка, з ТОВ «ЛЕО» була досягнута домовленість про збалансування ситуації у Лисичанську. Задля цього місту необхідно було перерахувати постачальнику 1 млн грн. Відповідне питання місцеві депутати повинні були розглянути на сесії міськради, але вона була зірвана.

Нагадаємо, що ситуація з відключенням від електропостачання зазначених об’єктівутворилася шляхом порушення контрактних зобов’язань щодо сплати Лисичанськводоканалом за використану електроенергію.

Загальна сума заборгованості, яка накопичувалася починаючи з 2005 року, на 1 травня 2017 року склала 130 млн грн, а також 24 млн грн штрафних санкцій, що рішенням суду стягнені з підприємства.

Як розповів директор Департаменту житлово-комунального господарства облдержадміністрації Віталій Сурай, цю критичну ситуацію було розглянуто на наступний день після відключення об’єктів водопостачання на засіданні регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій ОДА.

За її підсумками прийняті рішення, які зобов’язують ТОВ «ЛЕО» відновити електропостачання на зазначених об’єктах, а керівництво міста, у свою чергу, – заключити угоди з реструктуризації заборгованості. Також було направлено звернення до силових структур щодо перевірки правомірності дій електропостачальника.

Незважаючи на це, 6 червня була відключена насосна станція «Сумісна», що ще більше загострило ситуацію з водопостачанням у районі РТІ. Аналогічні дії – із підкачувальною водопровідно-насосною станцією у Привіллі. Відтепер ще приблизно 2 тис. абонентів відчувають проблеми з водою, особливо у денний час.

Зі свого боку, обласна влада, за словами Віталія Сурая, взяла на себе ряд зобов’язань Лисичанської міської ради з фінансування проектів. Зокрема, заміна водоводу ІІ підйому на Лісовій Дачі коштуватиме приблизно 5 млн грн, аварійної ділянки каналізаційної мережі – 2,2 млн грн. Триває реконструкція каналізаційно-насосної станції по вул. Міліцейській на загальну суму 2 млн грн, виконуються ще ряд проектних робіт щодо об’єктів міста.

Також зазначимо, що одразу після відключення об’єктів водопостачання, для забезпечення санітарного мінімуму у районі РТІ та Привіллі обласною владою організовано підвіз питної і технічної води населенню.

«Питання щодо відновлення водопостачання жителям Лисичанська щоденно знаходиться на контролі у Луганській облдержадміністрації. Сподіваємося на скоріше вирішення ситуації», – підсумував Віталій Сурай.