Прес-центр28 лютого 2017, 14:02

У фокусі уваги влади – діти, які опинились у складних життєвих обставинах

Чинним законодавством не визначена така категорія, які діти, що проживають у «лінії розмежування» та на «непідконтрольній» території Луганщини, тому турбота про них покладена переважно на обласну владу.

Минулого року 12 загальноосвітніх навчальних закладів обласної комунальної власності поряд із дітьми-сиротами та дітьми, позбавленими батьківського піклування, прийняли на навчання й маленьких мешканців «сірої зони».

 
Всього у області проживає 95 таких дітей, які перемістилися з тимчасово окупованої території та районів проведення АТО, в тому числі одна дитина з Донецької області.
31 дитину було переміщено із зони проведення АТО без законних представників, вони мешкають в сім’ях родичів та знайомих.

Крім того, на підконтрольній владі України території, зереєстровано шість прийомних сімей та два дитячих будинки сімейного типу, переміщених з тимчасово окупованих територій області. Для дитячих будинків сімейного типу придбано два житлових будинки.

У рамках співпраці облдержадміністрації з австрійським благодійним фондом «СОС «Дитяче містечко» реалізується проект з підтримки сімей з дітьми, які були вимушені покинути свої домівки, у зв’язку з проведенням бойових дій на території Луганської області. 

Так, у 2016 році під соціальним супроводом фонду перебувало 120 сімей, у яких виховується 201 дитина, з них 104 сім’ї переселенців, у яких виховується 153 дитини. 
У 2017 році готовність щодо участі у експерименті із запровадження послуг патронату над дитиною виявили п’ять районів – Біловодський, Кремінський, Новопсковський, Станично-Луганській та Троїцький. На зазначених територіях фондом проведено інформаційну роботу щодо послуг сімейного патронату та можливості участі у проекті. Значна увага приділяється й пошуку та підтримці обдарованих дітей. 

З початку року на навчання до КЗ «Луганський обласний ліцей-інтернат фізичної культури і спорту» прийнято 10 учнів, а в КУ «Луганська обласна спеціалізована дитячо-юнацька спортивна школа олімпійського резерву» три юні спортсмени з тимчасово непідконтрольній українській владі території області.