Прес-центр7 квітня 2021, 15:04

У Гірській та Новоайдарській громадах запрацюють мобільні ЦНАПи

Голова Луганської обласної державної адміністрації – керівник обласної військово-цивільної адміністрації Сергій Гайдай разом з керівником Програми ООН з відновлення та розбудови миру Віктором Мунтяну взяли участь у передачі мобільних ЦНАПів.

У вітальному слові очільник Луганщини наголосив: «Насамперед хочеться подякувати нашим партнерам за такий вагомий подарунок. Мобільні ЦНАПИ вкрай необхідні жителям прифронтових районів Луганської області, адже в умовах російської збройної агресії, не всі люди мають змогу отримати гідні сервісні послуги. Це четвертий та п’ятий мобільний центр, які будуть працювати для Новоайдарської та Гірської громад. Переконаний, що важливість та цінність цих ЦНАПів для жителів цих громад, дуже важко переоцінити».

Віктор Мунтяну наголосив на необхідності надання допомоги Луганщині, враховуючи нагальну ситуацію у регіоні та адаптування існуючих системи взаємодії під наявні умови: «Ці мобільні ЦНАПи – це приклад адаптації надання соціальних та адміністративних послуг у найвіддаленіших куточках області. Через військове протистояння, початок пандемії, ізольованість населених пунктів, люди не мали змоги отримати ці послуги. Дуже важливо, щоб люди розуміли, що держава не забуває та піклується про своїх громадян – це і є прикладом трансформації держави, її зрілості та відповідальності».

У межах Програми ООН із відновлення та розбудови миру, за підтримки Уряду Канади впроваджується проєкт «Мобільні ЦНАПи для постраждалого від конфлікту населення східної України». Строк реалізації проєкту становить 27 березня 2019 року – 30 червня 2022 року. Обсяг допомоги становить 5 млн канадських доларів ( понад 3,79 млн доларів США). Вартість одного мобільного ЦНАП становить близько 190 тис. доларів США.

У кожному транспортному засобі є по чотири робочі місця для фахівців ЦНАП, фахівців соціальних служб і Пенсійного фонду, а також надавачів безоплатної правової допомоги. Мобільні ЦНАП оснащені всією необхідною технічною інфраструктурою та комунікаціями й спеціально обладнані для людей з інвалідністю. Ці мобільні пункти, працюючи за принципом «єдиного вікна», надають послуги практично ідентичні до тих, які нині можна отримати в стаціонарних центрах, наприклад:

оформити субсидію та отримати допомогу від держави;

зареєструвати власний бізнес чи нерухоме майно;

отримати свідоцтво про народження дитини;

отримати посвідчення батьків багатодітної сім’ї та дитини з багатодітної сім’ї;

оформити та отримати пенсійне посвідчення.

З метою забезпечення легкого та швидкого доступу до адміністративних послуг мобільних ЦНАП, розроблено нову геолокалізовану інформаційну платформу та мобільний додаток (до складу якого входить система SMS оповіщення).

Розпочато роботи з облаштування 21 місця зупинки мобільних ЦНАП в Луганській та Донецькій областях.