Прес-центр16 лютого 2018, 13:02

У Кремінній встановлено рекорд України з ліплення вареників

Сьогодні у Кремінній під час відзначення традиційного українського свята Масниця (Колодій) встановлено національний рекорд з ліплення вареників.

До виготовлення 3000 вареників з картоплею у Луганському обласному ліцеї-інтернаті з посиленою військово-фізичною підготовкою «Кадетський корпус імені героїв Молодої гвардії» долучилися курсанти цього закладу, представники обласної влади та місцевого самоврядування, волонтери, громадські діячі й відомі українські артисти, які завітати на свято.

Заступник голови Луганської обласної державної адміністрації Ольга Лішик, вітаючи присутніх, відзначила: «Символічно, що сьогодні наші майбутні захисники зліпили таку кількість вареників теперішнім українським воїнам. Також приємно, що навколо національних традицій об’єдналися люди з різних куточків країни та різних професій!»

Дійство розпочалося о 10:20 та тривало 31 хвилину. Як повідомив представник Національного проекту «Книга рекордів України» Ігор Підчібій, попередній такий рекорд встановили в 2016 році у Вінниці. Там місцеві жителі та гості зліпили близько 2,5 тисячі вареників з сиром.

«Звісно приємно, що ми встановили цей рекорд, але головне для українців – це відчуття єднання, яке дає надію на скоріший мир», – зауважила Анжеліка Рудницька.

Крім цього, в обласному ліцеї-інтернаті на всіх очікувала концертна програма. Потім артисти, серед яких на Луганщину приїхали Анжеліка Рудницька, Ольга Нестеренко, Марія Кононова, Тарас Компаніченко, Анатолій Говорадло, фахівці з фольклористики та етнографії Ірина Барамба й Олена Івановська, завітають до військової частини, що розташована у Сєвєродонецьку. Вони привітають захисників України з прийдешнім святом.

Разом з тим, у Кремінській дитячій школі мистецтв відбулася творча зустріч з кобзарем, бандуристом і лірником, заслуженим артистом України Тарасом Компаніченком.

Також усі бажаючі взяли участь у майстер-класі з фольклористики «Річний цикл свят за годину. Масниця», який провели  професор, завідувач кафедри фольклористики Київського Національного університету імені Тараса Шевченка Ольга Івановська та провідний фахівець Центру фольклористики та етнографії Інституту філології Національного університету імені Тараса Шевченка Ірина Барамба.

Творча група приїхала у рамках проекту «Український Схід», який реалізується Міністерством культури України спільно з Луганською обласною держадміністрацією та волонтерами.