Прес-центр20 липня 2021, 15:07

У липні підвищено пенсії понад 170 тисячам жителів області, – брифінг

Про це на пресбрифінгу в облдержадміністрації 20 липня розповіла начальник головного управління Пенсійного фонду України в Луганській області Ольга Шарунова.

Вона нагадала, що з 1 липня пенсіонерам підвищено соціальні стандарти у зв’язку зі зміною прожиткового мінімуму.

Так, прожитковий мінімум для працездатних осіб відтепер складає 2379 гривень, а прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність, – 1854 гривні.

Тож, із 1 липня зросли: мінімальна пенсія за віком для непрацюючих, мінімальні пенсійні виплати інвалідам війни та учасникам бойових дій, мінімальна пенсійна виплата інвалідам ЧАЕС, мінімальна пенсія шахтарям, мінімальна пенсія військових пенсіонерів, пенсія за особливі заслуги перед Україною, підвищення ветеранам війни та членам їх сімей, підвищення жертвам нацистських переслідувань, надбавка донорам, державна соціальна допомога на догляд інвалідам війни.

Ольга Шарунова наголосила, що перерахунок проведено автоматично, без звернення пенсіонерів.

Найбільш відчутним перерахунок став для осіб, які мають повний стаж: жінки – 30 років, чоловіки – 35 років (пенсіонерам, яким призначено пенсію до 1 жовтня 2011 року, та вони мають повний стаж: жінки – 20 років, чоловіки – 25 років).

Слід зазначити, що мінімальний розмір пенсії у липні збільшився з до 1854 гривень.

Перерахунку підлягали 294,5 тис. пенсійних справ. Розмір пенсії збільшено у 170,5 тис. осіб.

В індивідуальному режимі перераховано пенсію 390 цивільним та 44 військовим пенсіонерам.

Крім того, спікер повідомила, що на виконання постанови Кабінету Міністрів України від 22.02.2021 № 127 «Про додаткові заходи соціального захисту пенсіонерів у 2021 році» доплату до пенсії отримали 3,5 тис. цивільних пенсіонерів, яким призначено пенсію у 2019-2020 роках, та протягом цього року не було проіндексовано.

Також із 1 жовтня очікується доплата особам, яким виповнилося 75 років. Із 1 грудня відбудуться перерахунки у зв’язку зі зростанням прожиткового мінімуму та мінімальної заробітної плати і підвищиться рівень мінімальної пенсії для громадян, які досягли 65-річного віку.