Прес-центр13 cічня 2022, 13:01

У Лисичанську відкрито денний центр соціально-психологічної допомоги постраждалим від насильства із кризовою кімнатою цілодобового перебування

Сьогодні заступниця голови облдержадміністрації Катерина Безгинська взяла участь у відкриті денного центру соціально-психологічної допомоги постраждалим від домашнього насильства і насильства за ознакою статі із кризовою кімнатою цілодобового перебування.

Також до урочистого заходу доєдналися керівник Лисичанської міської військово-цивільної адміністрації Олександр Заїка, директорка Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Елеонора Поліщук, керівники суб’єктів міжвідомчої взаємодії міста, що працюють із постраждалими та кривдниками.

Лисичанська міська територіальна громада у 2021 році отримала субвенцію із державного бюджету місцевим бюджетам у розмірі 2 337 503 гривень на створення зазначеного закладу. В обраному приміщенні проведено ремонтні роботи, закуплено необхідне обладнання та меблі. Метою роботи денного центру є надання комплексної соціально-психологічної та первинної правової допомоги, соціальних послуг постраждалим жінкам, чоловікам, хлопцям і дівчатам, а також можливість цілодобового безкоштовного проживання строком до 10 днів.

Катерина Безгинська подякувала усім дотичним до створення центру за проведену роботу. «Наразі в місті вже працює мобільна бригада соціально-психологічної допомоги постраждалим від насильства, поліцейська мобільна група реагування на факти вчинення домашнього насильства, а також денний центр із кризовою кімнатою. Разом із тим, дуже важливо запровадити системну роботу із особами, які вчиняють домашнє насильство», – зазначила заступниця голови.

Представник відділу поліції анонсував створення в місті центру із протидії домашньому насильству, де, з-поміж іншого, буде проводитися робота із кривдниками.

Слід зазначити, що у 2021 році вперше в історії України було виділено субвенцію з державного бюджету місцевим бюджетам у розмірі
274 млн гривень на розвиток мережі спеціалізованих служб підтримки постраждалих від домашнього насильства і насильства за ознакою статі. Кошти вказаної субвенції отримали три громади Луганщини, а саме – Сватівська міська рада – 2 484 773 гривень на створення денного центру соціально-психологічної допомоги, Лисичанська міська військово-цивільна адміністрація – 2 337 503 гривень на створення денного центру соціально-психологічної допомоги постраждалим від насильства із кризовою кімнатою та Міловська селищна рада – 259 323 гривень для облаштування спеціалізованої служби первинного соціально-психологічного консультування осіб, які постраждали від домашнього насильства та насильства за ознакою статі. Усі спеціалізовані служби відкриті та розпочали роботу із постраждалими.