Прес-центр21 березня 2019, 16:03

У Лисичанську запрацювала приймальня Омбудсмена

Відкриття головного офісу регіонального представництва Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Донецькій та Луганській областях відбулося у м. Лисичанськ сьогодні, 21 березня.

У заході взяли участь Уповноважений ВРУ з прав людини Людмила Денісова, заступник голови Луганської облдержадміністрації Юрій Клименко, представник Уповноваженого з дотримання прав людини в місцях несвободи та процесуальних прав Вячеслав Петльований, представник Уповноваженого з дотримання прав жителів Донецької і Луганської областей Павло Лисянський, представники правоохоронних органів та громадськості.

Омбудсмен наголосила, що особливу увагу в своїй роботі приділяє дотриманню права на життя, зважаючи на те, що у Східній Україні триває війна.

«Зараз у кожній області у нас є представник секретаріату і координатор зі зв’язків з громадськістю. Але в окремих регіонах України, таких як Луганська та Донецька область, де люди потребують більше нашої уваги та контролю, створюються більш потужні офіси», – зауважила Людмила Денісова. Такі ж представництва, окрім Лисичанська, розташовані у містах Маріуполь, Бахмут і Слов’янськ.

Як зазначив Юрій Клименко, чисельні звернення надходять до військово-цивільної адміністрації, органів влади місцевого самоврядування щодо порушень прав людини. Левова для цих звернень пов’язана з російською агресією проти України. Зокрема, порушуються права на свободу і особисту недоторканість, на життя, на недоторканність житла, свободу пересування, вільне волевиявлення тощо.

«Чисельні звернення пов’язані з соціальним захистом населення: 40% пенсіонерів не мають можливості отримати пенсії, величезна кількість наших співгромадян, мешканців Луганської області, не можуть отримати соціальну підтримку та допомогу. Також порушуються права, пов’язані з вільним пересуванням громадян України, – навів приклади заступник голови облдержадміністрації. – З відкриттям офісу ми можемо більш детально та ретельно відпрацьовувати кожне звернення, надавати відповідну підтримку та допомогу кожному громадянину, який цього потребує».

Також Юрій Клименко подякував Людмилі Денісовій за увагу, яку вона приділяє жителям Луганської області.

Представництво Уповноваженого з прав людини у свій роботі, зокрема, здійснює правоосвітню діяльність, співпрацю з профспілками з питань дотримання трудових прав, моніторингові візити до місць обмеження волі, збирання інформації з окупованої території Луганської та Донецької областей.

«Людині, яка була незаконно затримана, право якої порушено на КПВВ або якій затримують виплату заробітної плати, не потрібно їхати до Києва чи писати листи. Вона може звернутися до приймальні, і ми з нею працюватимемо. Вважаю що це і є найефективніший парламентський контроль за дотриманням прав людини», – підкреслив Павло Лисянський.

«Ми повинні показати, що на підконтрольній українській владі території у людини є права і тут жити краще, ніж на окупованих територіях. Тоді люди, які змушені мешкати там, побачать, що Україна – це захист прав людини, це гарантії, це безпека», – додав він.

Після відкриття громадської приймальні Людмила Денісова підписала меморандуми з ГО «Східна правозахисна група» та ГО «Проліска». Ці організації займаються захистом прав людини на територіях Донецької, Луганської та Харківської областей.