Прес-центр25 березня 2021, 16:03

У Луганській області охоплено контролем аудиторів понад 16 млрд грн фінансових та матеріальних ресурсів

Упродовж 2020 року аудиторами Управління Північно-східного офісу Держаудитслужби в Луганській області проведено 337 заходів державного фінансового контролю на підприємствах, в установах та організаціях різних форм власності. Про це йшлося на засіданні колегії обласної державної адміністрації.

Загалом впродовж 2020 року охоплено контролем та дослідженням понад 16 млрд грн фінансових та матеріальних ресурсів, виявлено понад 439 млн грн фінансових порушень, з яких відшкодовано, поновлено та упереджено понад 174 млн грн. Попереджено укладання договорів та/або здійснення витрат коштів за процедурами закупівель, проведеними з порушенням законодавства, на загальну суму понад 283 млн грн, зокрема, шляхом відміни торгів на більш як 134 млн грн та розірвання договорів – 149 млн грн.

Контролем та дослідженням охоплено такі важливі для суспільства сфери як оборона, освіта, охорона здоров’я і соціальний захист населення, наука і культура, житлово-комунальне господарство, паливно-енергетичний та агропромисловий комплекси, інфраструктура і транспорт тощо.

Масштабні ревізії проведені у Відділі освіти Сєвєродонецької міської ради, Луганському обласному академічному українському музично-драматичному театрі, Сєвєродонецькій обласній санаторній школі, комунальному підприємстві «Луганська обласна «Фармація Північ», дочірньому підприємстві «Луганський облавтодор» Відкритого акціонерного товариства «Державна акціонерна компанія  Автомобільні дороги України», Департаменті агропромислового розвитку Луганської обласної державної адміністрації, Виконавчому комітеті Старобільської міської ради Луганської області, Військовій частині 9938, Відділі надання адміністративних послуг Попаснянської районної державної адміністрації та інші.

Проведено державний фінансовий аудит виконання бюджетних програм Департаментом екології та природних ресурсів Луганської обласної державної адміністрації, державні фінансові аудити діяльності публічного акціонерного товариства «Лисичанськвугілля», державного підприємства «Первомайськвугілля», комунального спеціалізованого теплозабезпечуючого підприємства «Рубіжнетеплокомуненерго», державного підприємства «Кремінське лісомисливське господарство».

За результатами аудитів виявлено фактів неефективних управлінських дій чи рішень та ризикових операцій, що призвели або можуть призвести до упущених вигод, неотриманих доходів чи непродуктивних або зайвих витрат, на 334 млн грн. Відшкодовано втрат, допущених через неефективні управлінські дії чи рішення, на 7 млн грн та упереджено втрат на 131 млн грн.

З метою вжиття відповідних заходів до порушників фінансової дисципліни на адресу правоохоронних органів передано 16 матеріалів ревізій та перевірок, за результатами їх розгляду практично в усіх випадках вжито заходи реагування: розпочато 20 досудових розслідувань, долучено до кримінальних проваджень 8 матеріалів, вручено 11 письмових повідомлень про підозру у вчиненні кримінального правопорушення.

За порушення фінансової дисципліни до адміністративної відповідальності притягнуто 42 посадові особи, до дисциплінарної і матеріальної відповідальності – 6 осіб, 2 посадових осіб звільнено із займаних посад та застосовано 3 заходи впливу за порушення бюджетного законодавства.