Прес-центр30 грудня 2021, 15:12

У Луганській області терміново перевірять усі лікарні, які використовують централізоване постачання кисню, на предмет безпечної експлуатації обладнання

У зв’язку із трагедією, що сталася 28 грудня у Косівській центральній районній лікарні Івано-Франківської області, на засіданні регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій екстрено розглянули питання недопущення виникнення пожеж в лікувальних закладах, які в своїй діяльності використовують кисень.

Наразі в області 11 закладів охорони здоров’я мають системи  централізованої подачі кисню, у яких використовуються 1041 кисневий балон та 24 кріогенні ємності загальною місткістю 8,621 т.

За словами директора Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Юрія Стогнієва, з 1632 ліжок, виділених у цих закладах під лікування хворих на COVID-19, 1368 мають централізовану подачу кисню.

Він наголосив, що використання відкритого полум’я та обігрівачів з відкритими нагрівальними елементами у лікувально-профілактичних закладах у цілому та у відділеннях інтенсивної терапії, зокрема, категорично заборонено.

Проте, комісія доручила Головному управлінню ДСНС України у Луганській області та Східному міжрегіональному управлінню Державної служби України з питань праці терміново, до  28 січня 2022 року, перевірити усі лікарні, що використовують централізовану подачу кисню, на предмет безпечної експлуатації кисневого обладнання.

Одночасно, за дорученням першого заступника голови облдержадміністрації – керівника обласної військово-цивільної адміністрації Олексія Смирнова, який головував на засіданні, буде збільшено кількість чергового персоналу лікувальних закладів на новорічні та різдвяні свята, а також проведено позапланові інструктажі з пожежної безпеки та правил поводження з кисневим обладнанням, навчання персоналу лікувальних закладів щодо дій на випадок пожеж.

Крім того, позачергово комісія затвердила Перелік зі 123 об’єктів підвищеної небезпеки Луганської області, що підлягають обладнанню автоматизованими системами раннього виявлення надзвичайних ситуацій та оповіщення населення у разі їх виникнення, а також графік впровадження автоматизованих систем.