Прес-центр11 cічня 2017, 12:01

У Луганській області йде підготовка до будівництва нової підстанції

Державне підприємство «Національна енергетична компанія «Укренерго» оголосило про тендер на будівництво підстанції 500 кВ «Кремінська» с заходами ВЛ 500 кВ «Донбаська-Донська» та ВЛ 220 кВ «Кремінська-Юбілейна» у Кремінському і Попаснянському районі.

Згідно повідомленню НЕК в системі ProZorro, очікувана вартість нового будівництва становить 1 млрд 83,333 млн грн (без ПДВ). Тендерні пропозиції приймаються до 30 січня 2017 року, а початок аукціону заплановано на 7 березня поточного року. Тендерне забезпечення складає – 6,5 млн грн.

У закупівлю входить розробка проектної та робочої документації, отримання позитивного звіту експертизи, будівельні роботи, вартість українського та іноземного обладнання.

Фінансування будівництва підстанції передбачається за рахунок коштів тарифу «Укренерго». Генпідрядник повинен виконати необхідні роботи протягом 2017-2018 років.

В НЕК відмічають, що через бойові дії відбулись чисельні пошкодження  магістральних і розподільних мереж, генерації регіону. Це призвело до ускладнення роботи об’єднаної енергосистеми України та істотного зниження надійності електропостачання півночі Донбасу, зокрема, Лисичанського енерговузла.

Підстанція «Кремінська» дозволить синхронізувати систему електропостачання півночі Донбасу з об’єднаною енергосистемою України, яка в цей час працює в схемі «острова» зі зниженою генерацією Луганської ТЕС. Будівництво підстанції дозволить Сєвєродонецькому «Азоту» і Лисичанському НПЗ працювати на повну потужність.