Прес-центр14 грудня 2016, 16:12

У Луганській облдержадміністрації розглянули питання децентралізації влади в області

14 грудня 2016 року в облдержадміністрації відбулося розширене засідання регіональної платформи розвитку місцевого самоврядування на тему «Обговорення результатів децентралізації влади в Луганській області та бюджету України на 2017 рік», організатором якого виступило Луганське регіональне відділення Асоціації міст України в рамках проекту ПУЛЬС, який фінансується USAID.

У роботі засідання взяли участь перший заступник голови облдержадміністрації Роман Власенко, народний депутат України Віталій Курило, міські голови міст-членів АМУ, а також заступник Білокуракинського селищного голови (об’єднана територіальна громада), Красноріченський селищний голова, Бараниківський сільський голова та Новоолександрівський сільський голова (потенційна Красноріченська об’єднана територіальна громада) та Новодружівський міський голова.

Під час засідання обговорювалися питання ходу реформування місцевого самоврядування, проблеми створення об’єднаних територіальних громад в Луганській області, Звіт Луганського регіонального відділення Асоціації міст України за 2016 рік та план роботи на 2017 рік та бюджетного процесу на 2017 рік.

Роман Власенко зазначив, що адміністрація зацікавлена в створенні об’єднаних територіальних громад, тому прикладатиме максимум зусиль для допомоги у вирішенні проблемних питань. Буде створено робочу групу, яка займатиметься також питаннями сприяння передачі майна від районів до об’єднаних громад – це стосується і сфери освіти і охорони здоров’я, а також інших об’єктів.

Заступник Голови Комітету Верховної Ради України з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування, народний депутат Віталій Курило зауважив, що на наступний рік державна підтримка об’єднаних територіальних громад складатиме 9 млрд грн та закликав міських, селищних та сільських голів до процесів об’єднання.

А радник голови Луганської облдержадміністрації з питань децентралізації Сергій Тихоновський розповів присутнім про результати реформи децентралізації в Луганській області. Серед активних громад, які можуть в 2017 році набути статусу об’єднаних, – Троїцька, Красноріченська, Кремінська та Біловодська громади.

Також виконавчий директор Луганського регіонального відділення Асоціації міст України Наталія Бойко презентувала звіт організації за 2016 рік та план на 2017 рік. Загальні збори затвердили дані документи.

Проект бюджету на 2017 рік представив Віталій Курило, який оцінив його більш оптимістичним у порівнянні із бюджетом цього року. Місцеві бюджети відповідно, якщо порівнювати 2015 і 2016 роки, зросли на понад 60 % (на 44 млрд грн.). За 11 місяців місцеві бюджети, що були  заплановані та затверджені місцевими радами, виконані на 104,1 %. Це свідчить про постійну тенденцію зростання. А на 2017 рік зростання на рівні 25 % по місцевим бюджетам.

Учасники регіональної платформи прийняли рішення щодо необхідності активізації процесів створення об’єднаних територіальних громад в Луганській області. Для цього необхідно подальше проведення роз’яснювальної роботи серед громадськості. З цією метою буде проведено децентралізаційний марафон «Луганщина – 2016», візити за «маршрутами успіхів» в функціонуючі об’єднані територіальні громади та спільні заходи з районними радами.