Прес-центр9 червня 2020, 10:06

У Луганському земляцтві обговорили майбутнє малої батьківщини

«Я готовий швидко приймати рішення! Будь-які ідеї, які ми зможемо реалізувати, підуть нам у «плюс». Ми маємо бути прикладом для всіх в Україні, адже, якщо в нас виходить, то усі інші – зобов’язані!» – таке резюме очільника Луганської області Сергія Гайдая щодо питань, обговорених днями «за круглим» столом у Луганському земляцтві у Києві.

Приводом для зустрічі земляків була 82 річниця від дня утворення Луганщини. Лейтмотивом заходу стало обговорення майбутнього та першочергові завдання щодо економічного відродження регіону.

Зокрема, голова облдержадміністрації повідомив про домовленість з представниками уряду Франції щодо виділення 75 млн євро на реконструкцію Попаснянського райводоканалу, початок розробки проєктно-кошторисної документації залізничної гілки, що з’єднає ділянку «Лантратівка – Кіндрашівська Нова» зі всеукраїнською мережею, заплановане на вересень підписання угоди з ЄБРР щодо виділення 150 млн євро на ремонт доріг «старобільського трикутника» та плани будівництва обласної лікарні.

Він також розповів про законодавчі ініціативи обласної влади, зокрема, законопроєкт щодо «розщеплення» ПДФО, прийняття якого могло б суттєво вплинути на наповнення бюджету області.

У рамках обговорення шляхів реінтеграції тимчасово окупованих територій голова Луганського земляцтва у Києві Вадим Горан презентував проєкт «Розвитку вільних економічних зон у Луганській області».

«Війна – це стимул до побудови нових галузей промисловості на основі наявного в області потенціалу. Адже бізнес – головний стейкхолдер усіх процесів відродження Луганщини», – наголосив він.

Як приклад перспективних альтернатив, Вадим Горан визначив: збирання та експортування лікарських рослин для фармацевтичної промисловості, розвиток вітрогенерації, сонячної енергетики та переробки сільськогосподарських відходів для теплогенерації тощо.

«Ми маємо закласти механізми розвитку, які можна буде реалізувати, одразу, як тільки будуть врегульовані безпекові питання», – підсумував Вадим Горан.
Ідею створення вільних економічних зон підтримав і відомий бізнесмен, депутат Верховної Ради VII скликання Валерій Мошенський.

«Біда, що в нас немає промисловості, проте це наш шанс вирощувати екологічно чисту сільськогосподарську продукцію та розвивати переробку. На першому етапі доцільно було б «завести» у регіон світові переробні бренди, з якими ми ще не скоро зможемо конкурувати», – зазначив він.

Не оминули учасники зустрічі й питання «боротьби за уми та душі» луганчан по той бік лінії розмежування. Адже окупаційна влада, яка не жаліє коштів на промивання мозків саме дітей та молоді, днями ще й змінила «статус» української мови у школах тимчасово непідконтрольних територій.

З наступного навчального року – це факультатив.
Тож, було прийняте рішення ініціювати розгляд на засіданні ТРГ питань інформаційної реінтеграції Донбасу.