Прес-центр28 листопада 2017, 14:11

У людей зростає довіра до органів влади, що займаються питаннями протидії насильства, – брифінг

На брифінгу для ЗМІ директор Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Елеонора Поліщук доповіла про координацію роботи з ґендерно обумовленого насильства та протидії насильству в сім’ї.

Стосовно статистики Елеонора Поліщук зазначила, що за дев’ять місяців поточного року зафіксовано 1080 звернень з різних напрямів насильства. За аналогічний період 2016 року було 684 звернення, 2015-го – усього 422 звернення.

З них 86 % – від жінок, 13 % – від чоловіків, 1 % – від дітей.

Вона підкреслила, що зростання кількості звернень є позитивною тенденцією. Тобто, у людей є довіра до роботи органів державної влади за цією проблематикою.

До речі, обласна Координаційна рада з питань сім’ї, ґендерної рівності, демографічного розвитку і протидії торгівлі людьми працює протягом багатьох років. До її складу входять 30 представників державних структур, громадських та міжнародних організацій. Керівником ради є заступник голови облдержадміністрації Ольга Лішик.

Одним з майданчиків взаємодії державних і громадських структур є регіональний саб-кластер з питань ґендерно зумовленого насильства. Саб-кластер працює в Сєвєродонецьку з 2015 року.

Окрім того, за підтримки Фонду ООН у сфері народонаселення в області діють вісім мобільних бригад психосоціальної допомоги постраждалим від ґендерного та домашнього насильства. Усього ними здійснено понад 2 тисяч виїздів, надано понад 19 тисяч індивідуальних консультацій. За ініціативи цього фонду на Луганщині створено п’ять кабінетів анонімної медико-соціальної допомоги на базі районних лікарень. Зазначимо, що ці кабінети тепер обладнані спеціальними кріслами для огляду жінок з інвалідністю.

Також триває робота з відновлення обласних соціальних установ в сфері сімейної політики: обласного соціального центру матері та дитини та Луганського обласного центру роботи з жінками.

Нагадаємо, що у Кремінському районі вже діє Луганський обласний центр соціально-психологічної допомоги.

Велика увага наразі приділяється співробітництву з об’єднаними територіальними громадами. Так, у трьох громадах області (Білокуракинській, Новопсковській, Чмирівській) створені ґендерні координаційні ради, ведеться робота по впровадженню ґендерного бюджетування і навчання персоналу.

Департаментом проведено ряд семінарів, нарад з громадами, у тому числі виїзних. У результаті, в Білокуракинській та Чмирівській громадах затверджені програми щодо запобігання насильству, торгівлі людьми та забезпечення ґендерної рівності з відповідним фінансовим підкріпленням.