Прес-центр10 квітня 2020, 13:04

У малому та середньому підприємництві області задіяні 30 % від загальної кількості зайнятих працівників

Загалом в області діє 21,8 тис. суб’єктів малого та середнього підприємництва або 99,97 % від загальної кількості.

У МСП зайнято 87,8 тис. осіб, що становить 29,4 % до загальної кількості зайнятих працівників в регіоні або 90,2 % до загальної кількості зайнятих в підприємництві.

У рамках реалізації заходів Регіональної цільової програми розвитку та підтримки малого і середнього підприємництва протягом І кварталу 2020 року створені сприятливі умови для розвитку підприємництва.

Протягом цього періоду через центри суб’єкти господарської діяльності та громадяни отримали 94,78 тис. адміністративних послуг. В середньому за місяць надавалося
32 тис. послуг.

Підтримкою підприємництва займалися 9 бізнес-центрів, Луганське відділення Українського державного фонду підтримки фермерських господарств та 41 громадське об’єднання підприємців.

За фінансової підтримки Програми розвитку ООН в рамках проєкту «Мережа НГО – центрів підтримки бізнесу» на Луганщині формується мережа центрів підтримки бізнесу на базі існуючих громадських організацій в районних центрах та громадах.

При місцевих органах влади створені та діють 17 консультативно-дорадчих органів з питань розвитку підприємництва.

Налагоджена співпраця з міжнародними організаціями та програмами, які діють на території області.

Також слід відзначити, що Програмою ООН із відновлення та розбудови миру ще у минулому році проведено 2 конкурси на отримання бізнес-грантів серед суб’єктів МСП Луганської та Донецької областей. За результатами підприємці Луганщини отримали 78 грантів на загальну суму 11,3 млн гривень.

У поточному році суб’єкти МСП брали участь у ХІІІ Міжнародному форумі з розвитку фермерства «Агропорт Захід Львів-2020» (м. Львів), Першому Агрономічному Форумі «Агрономічні перспективи виробництва сої та кукурудзи в Україні» (м. Київ), найбільшій виставці сучасних технологій для сільського господарства Central Agricultural Trade Fair 2020 (м. Варшава, республіка Польща).

Відповідна робота, спрямована на самозайнятість та працевлаштування у сфері малого бізнесу, проводилася центрами зайнятості області.

Зокрема, для масового інформування громадян про можливість займатися підприємницькою діяльністю центрами зайнятості області протягом І кварталу проведено 81 інформаційний захід.

На базі центрів зайнятості в містах Сєвєродонецьку та Старобільську здійснюють діяльність консалтингові центри. Ними проведено 16 інформаційних заходів для безробітних, які планують започаткувати власну справу, та підприємців-початківців, 15 заходів для роботодавців.

У Лисичанському міському та Кремінському районному центрах зайнятості функціонують студії підтримки та супроводу безробітних «Бізне$тарт», на базі Новопсковського районного центру зайнятості − хаб-центр «Від ідеї до успіху для сільських мешканців».

До участі у регіональних (місцевих) замовленнях залучено 109 суб’єктів малого підприємництва. За результатами укладено 135 договорів на загальну суму 23,4 млн гривень.

Реалізація Програми сприяла створенню в області нових робочих місць. За інформацією органів місцевого самоврядування та райдержадміністрацій
у І кварталі за рахунок МСП створено 684 нові робочі місця.