Прес-центр19 серпня 2021, 17:08

У Міловому завершують реставрацію Меморіального комплексу «Україна-визволителям!»

Відвідуючи Міловську громаду, очільник Луганщини Сергій Гайдай перевірив перебіг реставраційних робіт Меморіального комплексу національного значення «Україна – визволителям».

Цей об’єкт реставрують за дорученням Президента України Володимира Зеленського.

«Саме з Міловщини почалося визволення України від нацистських загарбників. Тільки на пілонах меморіалу близько трьох тисяч імен загиблих у Другій Світовій, зберегти пам’ять про них – наш священний обов’язок. І тому саме звідси Президент Володимир Олександрович Зеленський звернувся до нації у 2020 році. Тоді ж він доручив відновити комплекс. Було багато складнощів, зокрема реорганізація Міловського району, які вплинули на відтермінування робіт. Дуже складно було знайти майстрів, які працюють з гранітом, але до 30-річчя незалежності України ми відкриємо відреставровану пам’ятку перемоги над нацизмом», – розповів Сергій Гайдай.

Нагадаємо, що 8 травня разом із послами країн «Великої сімки» та ЄС Глава держави оглянув встановлений на території Меморіального комплексу Дзвін Пам’яті.

Загалом символи пам’яті, перемоги, миру та єдності влаштовуютьу чотирьох різних куточках нашої країни.

Тоді місцеві жителі зраділи цій зустрічі. «Зеленський – єдиний із Президентів, хто відвідав Мілове», – казали вони.

Відтоді на пам’ятці історії національного значення в Міловому розпочалися активні реставраційні роботи.

Зокрема, там передбачено вимощення тротуарів плиткою, відновлення бетонних конструкцій, облицювання гранітними плитами вічного вогню, братської могили, п’єдесталу під гарматою та монументу, улаштування газонів та вуличного освітлення.

Також відновлюють музей, розташований під монументом. 

Наразі вже виконано 80 % із вищеназваних робіт. Підрядник – ТОВ «Вінас-строй». Загальна сума реставрації – 24 524 193,85 гривень.