Прес-центр23 квітня 2019, 16:04

У минулому році 85 відсотків дітей області охоплено вакцинацією, – брифінг

Під час брифінгу для ЗМІ про це повідомила в.о. директора Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Інна Фесенко.

Спікер зазначила, що регіони країни, у тому числі Луганська область, отримує імунобіологічні препарати із Державного підприємства МОЗ України «Укрвакцина» за рахунок коштів дербюджету.

Так, у минулому році отримано вакцин на 4 млн гривень, у 2017 році – 3,6 млн гривень.

Минулоріч Луганщина досягла високого рівня охоплення імунізацією дитячого населення проти керованих інфекцій – 80-85%. Зокрема, проти туберкульозу – 75,5 %; дифтерії, правця – 83,4 %;  кашлюка – 69,5 %; поліомієліту – 81,3 %; гемофільної інфекції – 93,9 %;  кору, паратиту, краснухи – 96,4 %; гепатиту – 85,3 %.

Разом з тим, Інна Фесенко зазначила, що обов`язковим профілактичним оглядам на туберкульоз щорічно підлягають малолітні та неповнолітні особи.

Туберкулінодіагностика у державних і комунальних закладах охорони здоров’я здійснюватися безкоштовно.

Питання фінансового та матеріально-технічного забезпечення профілактичних та протиепідемічних заходів на територіях населених пунктів (відповідно, і придбання туберкуліну) повинні вирішуватися органами місцевого самоврядування.

Вартість однієї ампули туберкуліну, що може бути використана для обстеження 3-х дітей, на сьогодні становить 151,0 гривень.

У 2018 року найвищі показники охоплення туберкулінодіагностикою (на 1 тис. дітей 0-14 років): у Міловському – 867, Троїцькому – 804 та  Сватівському районах – 787. 

Наприкінці брифінгу директор Департаменту Інна Фесенко закликала батьків робити вакцинувати своїх дітей від небезпечних інфекційних хвороб відповідно до термінів календаря щеплень. Не слід ризикувати здоров’ям та життям дитини.

«Колективний імунітет населення утворюється у разі охоплення 95-98 %», – підкреслила вона.

Та додала, що з 24 по 30 квітня проводитиметься Європейський тиждень імунізації.

Мета цієї кампанії, яка відбувається у рамках Європейського регіону ВООЗ, є підвищення обізнаності населення про переваги вакцинації.