Прес-центр20 лютого 2019, 11:02

У минулому році на Луганщині встановлено два рекорди України, – брифінг

Про них на брифінгу для ЗМІ розповіла начальник управління культури, національностей та релігій облдержадміністрації Аліна Адамчук.

Спочатку у лютому 2018 року під час святкування Масниці, кадети Луганського обласного ліцея-інтерната «Кадетський корпус імені героїв «Молодої гвардії» разом із керівниками області, Кремінського району, а також із запрошеними на свято артистами встановили рекорд України з масового ліплення вареників.

А у червні з нагоди відзначення 80-річчя утворення Луганської області близько 700 танцівників із 80 хореографічних колективів одночасно виконали український танець.

Це було зафіксовано як рекорди у Книзі рекордів України.

Також Аліна Адамчук зазначила, що протягом 2016-2018 років в області діяли дві програми.

Так, у рамках виконання обласної програми «Мистецька освіта Луганщини» проведено 26 заходів, з них – 19 обласних творчих конкурсів (дев’ять – з образотворчого, 10 – з музичного мистецтва).

У Міжнародних (55), Всеукраїнських (33), обласних (23) та інших фестивалях та конкурсах (28) узяли участь 3611 луганчан. З них, призові місця та дипломи лауреатів отримали 521 учасник.

У рамках «Регіональної програми розвитку української мови, культури та національної свідомості громадян України на території Луганської області на 2016-2018 роки» з 23 по 30 вересня у Сєвєродонецьку відбувся Всеукраїнський фестиваль театрального мистецтва «СвітОгляд», який зібрав 12 театральних колективів з Дрогобича, Києва, Львова, Маріуполя, Сєвєродонецька, Сум, Херсону, Чернігова та Ізраїлю.

6 жовтня у смт Новопсков проведено I обласний відкритий фестиваль-конкурс молодіжної культури «Дике поле-фест».

Також започатковано новий формат обласного відкритого фестивалю-конкурсу української культури та фольклору «Байбак-fest». Фестиваль складався з чотирьох циклів: весняний (Старобільськ), літній (Попасна), осінній (Станиця Луганська) та зимовий (Новоайдар).

До Дня Захисника України 14 жовтня у Сєвєродонецьку відбувся обласний відкритий фестиваль-конкурс патріотичної пісні. Це були авторські пісні, які написали та виконували військові.

У червні під час святкування 80-річчя від дня утворення Луганської області відбулася заключна церемонія обласної культурно-мистецької акції «Український формат», що тривала впродовж останніх двох років.

Протягом року було організовано та проведено вісім кінопоказів українських кінострічок в містах і районах області. На екранах показували фільми «Сторожова застава», «Казка про Катерину», «Як Шевченко шукав роботи», «Яготинське літо», «Невидимий батальйон», «Гра долі» «Кіборги. Герої  не вмирають» та «Микита Кожум’яка».

Визначною подією у серпні-вересні 2018 році став Міжнародний проект «Музику чути крізь стіни». На сцені Луганського обласного академічного українського музично-драматичного театру відбулась постановка опери В.А. Моцарта «Дон Жуан».

Управлінням культури, національностей та релігій облдержадміністрації розроблені та затверджені Регіональна цільова комплексна програма розвитку культури Луганської області на 2019-2021 роки та Регіональна цільова програма розвитку клубних закладів у сільській місцевості на 2019-2021 роки.