Прес-центр26 червня 2019, 16:06

У містах і районах проведено єдиний день інформування населення до Дня Конституції

Відповідні заходи до єдиного дня інформування населення області за темою «Конституція України – історія та актуальні питання сьогодення» відбулися в усіх районах підконтрольної українській владі частини Луганщини.

Під час організованого Луганською облдержадміністрацією до 23-ї річниці Конституції єдиного дня інформування учасників заходів поінформовано про базові засади та підвалини розбудови суспільства та країни.

Серед них – члени територіальних громад, колективів підприємств і установ, громадських активістів та засобів масової інформації.

У підготовлених матеріалах йдеться, що ухвалення Конституції України мало велике внутрішньополітичне значення, основний закон чітко структурував політичний поле, розмежовував повноваження центральних органів влади, визначив легітимний консенсус щодо фундаментальних питань суспільного і державного життя.

Тому конституційна реформа має базуватися передусім на системі цінностей, що є основою конституційного порядку.

Крім цього, під час заходів підкреслено, що «Конституція Пилипа Орлика» стала першим документом, який кодифікував закони та устави «козацької доби». Він зробив спробу запровадити в Україні перші паростки демократичних відносин між законодавчою владою – виборною Генеральною радою та виконавчою – гетьманом та старшиною. Ідеї українського конституціоналізму, започатковані Пилипом Орликом, активно розвивалися і в наступні століття.

Цією інформаційною кампанією обласна влада планує збільшити інтерес жителів Луганщини до питань правової освіти у галузі захисту і гарантування прав і свобод громадянина, застосування цих знань на практиці та підвищення активності громад на місцях.