Прес-центр24 липня 2020, 16:07

У неділю відзначатимуть День працівників торгівлі

Сфера торгівлі розвивається в непростих економічних умовах сьогодення. Це дає стимул на впровадження сучасних технологій, новітніх форм обслуговування споживачів, прогресивних світових та європейських стандартів.

Покупця радує широкий асортимент продукції, його висока якість, наповненість ринків. Приємно, що на полицях наших магазинів все частіше з’являються товари місцевих виробників.

Сьогодні на підконтрольній українській владі території області у сфері торгівлі зайнято понад 30 тис. працівників.

Мережа роздрібної торгівлі представлена майже 5,3 тис. об’єктами, де працюють 12,4 тис. робітників. Загальна площа 324,3 тис. кв. м.

Стаціонарних об’єктів торгівлі – понад 4,1 тис. При цьому, 2201 – це непродовольчі магазини (53,4 %).

Про достатній рівень розвитку мережі роздрібної торгівлі в області свідчить, що у розрахунку на 1 тис. жителів забезпеченість населення торговельною площею складає 479 кв. м, що більше на 46 % від нормативу(328 кв. м).

Значну роль в забезпеченні населення продуктами харчування виконують ринки – їх в області функціонує 29, та 12 торговельних майданчиків загальною кількістю більше ніж 10 тис. торговельних місць.

Важливим показником розвитку цієї сфери є оборот роздрібної торгівлі. Так, у січні-червні 2020 року він склав 5068,7 млн грн. Це у порівняних цінах до відповідного періоду попереднього року становить 103,0 %.

Частка обороту роздрібної торгівлі у валовому регіональному продукті області складає майже 32 %.

Мережа підприємств ресторанного господарства області налічує 817Кількість зайнятих у цій сфері – 2,3 тис. осіб.

Торгівлю паливно-мастильними матеріалами здійснюють 100 автозаправних станцій, включаючи АГНКС, АГЗП та автозаправні комплекси.