Прес-центр15 серпня 2018, 09:08

У Новоайдарі збирають історії учасників АТО та бойових дій

Працівники архівного відділу Новоайдарської райдержадміністрації долучилися до дослідницького проекту зі збирання усної історії та створення колекції документів учасників АТО та учасників бойових дій, які виборювали мир, захищали територіальну цілісність та суверенітет держави на Сході України, який був ініційований Державним Архівом Луганської області.

Мета цього проекту – висвітлення інформації про героїчні вчинки та подвиги воїнів, які стануть наглядним прикладом для патріотичного виховання дітей та молоді.

Зібрані документи будуть залучені до виставкових, науково-дослідницьких та видавничих проектів згідно з розпорядженням Кабінету Міністрів України «Про заходи з увічнення пам’яті захисників України на період до 2020 року».

Учасники АТО та учасники бойових дій, а також особи, які стали свідками бойових дій в зоні АТО запрошуються (за бажанням) до архівного відділу Новоайдарської райдержадміністрації для встановлення контактів, збору усних свідчень та проведення анкетування. Також можна передати на державне зберігання документи, що відображають участь у бойових діях в зоні АТО для збереження важливих джерел з новітньої історії України.

Учасниками проекту можуть бути установи, підприємства та організації, а також фізичні особи, які перебували чи перебувають в АТО і виявлять бажання поповнити Національний архівний фонд документами.

Примірний перелік документів учасників АТО, які мають формуватися в фондах особового походження:

- автобіографічні документи, щоденники (автобіографії, спогади, щоденникові записи, особисті нотатки, записники тощо);

- документи службової діяльності (програми офіційних зустрічей, у яких брали участь учасники АТО та ін.);

- епістолярій;

- документи творчої діяльності (вірші, малюнки, ноти, літературні твори, доповіді чи виступи на офіційних заходах, зустрічах тощо);

- усні свідчення;

- кінодокументи (фільми, сюжети з новин, хронік, присвячених учасникам АТО тощо);

- фотодокументи, відео;

- документи увічнення пам’яті учасників АТО (спогади про них, відгуки побратимів, характеристики про їх службу, статті з відомостями про їх подвиг тощо).

За додатковою інформацією звертайтеся до архівного відділу Новоайдарської районної державної адміністрації за адресою: 93500, смт Новоайдар, вул. Банківська, 31, Луганської області та за телефоном: (06445)-9-24-06.