Прес-центр27 жовтня 2017, 17:10

У облдержадміністрації досліджували перспективи енергоменеджменту

Сьогодні, 26 жовтня, у Сєвєродонецьку відбувся тренінг з енергоменеджменту. 

До заходу долучилися заступник голови облдержадміністрації Юрій Клименко, начальник Управління енергетичного менеджменту Держенергоефективності Павло Ладецький, експерти у сфері енергоефективності, представники міжнародних організацій GIZ та Friedrich Ebert Stiftung.

На початку зустрічі Юрій Клименко поінформував присутніх, що обласна влада вкрай зацікавлена у впровадженні енергозберігаючих технологій, аби зменшити обсяг ресурсів, що витрачаються.

Також він навів статистичні дані, де 85 закладів бюджетної сфери отримують кошти з обласного бюджету на оплату комунальних послуг та енергоносіїв. Заплановані витрати на сплату цих послуг у поточному році складають 190,7 млн грн, зокрема на теплову енергію – 48,4 млн грн, водопостачання та водовідведення – 3,4 млн грн, природного газу – 17,9 млн грн. Він зазначив, що це величезні кошти, які необхідно використовувати ефективно.

За словами експертів, в Україні впроваджуються терміни «енергоменеджмент» та «енергоаудит». Розуміння цих понять та шляхів реалізації допомагають громадам будувати власну енергонезалежність на місцях.

Павло Ладецький наголосив, що модернізація підприємств, закладів соціальної сфери передбачає тісну співпрацю між обласною владою та Держенергоефективністю згідно з прийнятим розпорядженням Кабінету Міністрів України «Про затвердження плану заходів з впровадження систем енергетичного менеджменту в бюджетних установах».

Під час заходу керівникам структурних підрозділів ОДА, представникам міст та районів області на прикладах успішних українських та зарубіжних практик розповідали про дієві алгоритми роботи енергоаудиту та енергозбереження.