Прес-центр27 листопада 2018, 16:11

У постраждалих від домашнього насильства зростає довіра до органів влади, – брифінг

Про це сьогодні, 27 листопада, на брифінгу для ЗМІ повідомила заступник голови Луганської облдержадміністрації Ольга Лішик.

Вона відзначила, що кожен рік в області фіксується збільшення офіційних звернень з приводу вчинення домашнього насильства.

Так, за дев’ять місяців зафіксовано 2393 офіційних звернення. Слід відзначити, що за аналогічний період 2017 року нараховано 1080 звернень. Тобто, цей показник зріс на 122 %. Якщо порівнювати з попередніми роками, то зростання відбулося на 250 % (у порівнянні з 2016 роком) та на 467 % (з 2015 роком).

«Тема насильства поступово виходить з меж приватності. Люди перестають замовчувати подібні негативні явища, – підкреслила Ольга Лішик. – У них зростає довіра до органів державної влади».

Це є результатом широкомасштабної інформаційної кампанії щодо роз’яснення питань, пов’язаних із домашнім насиллям. Крім того, в області вживаються необхідні заходи з профілактики та покарання винних.

«Ми продовжуємо роботу не тільки з допомоги жертвам насилля, але й працюємо з агресорами. Перш за все потрібно ліквідувати ситуації, які є постійними, бо більшість звернень надходить від одних і тих же сімей», – наголосила Ольга Лішик.

До речі, зараз триває розробка обласної програми щодо роботи з агресорами домашнього насильства.

Слід зазначити, що з 2015 року на Луганщині працювало вісім мобільних бригад психосоціальної допомоги постраждалим від насильства. Наразі діють шість таких бригад. Керівники територій розглядають можливість підтримати їх роботу, виходячи з можливостей місцевих бюджетів. Також створені п’ять кабінетів анонімної медико-психологічної допомоги на базі районних лікарень.

Із загальної кількості 83 % звернень надійшло від жінок, 16% – від чоловіків і 1 % – від дітей.

Більше заяв, за словами Ольги Лішик, зазвичай, надходить у містах. Найбільші показники має Лисичанськ (707), Сєвєродонецьк (560) та Рубіжне (204). Серед районів – Попаснянський (167), Білокуракинський (122) та Кремінський (100). Найменша кількість у Станично-Луганському (32) і Міловському (23) районах.

Вона зауважила, що 2018 рік став реформаторським щодо протидії домашньому насильству. Міністерством соціальної політики України виконана значна робота з приведення законодавства у відповідність до європейських стандартів. Зокрема, у січні набув чинності Закон України «Про запобігання та протидію домашньому насильству». Цей акт істотно наблизив процес реагування на факти насильства до Стамбульської конвенції. Так, розширено коло осіб, насильство над якими вважається домашнім. Дитина, яка стала свідком насильства, також вважається постраждалою. Введене поняття «дитина-кривдник» тощо.

Як повідомила спікер, у наступному році планується ввести у роботу Єдиний державний реєстр випадків домашнього насильства та насильства за ознакою статі, заплановано створення Кол-центру на національному рівні.

Ольга Лішик нагадала, що на базі Луганського обласного центру соціально-психологічної допомоги діє «гаряча лінія» з питань попередження домашнього та гендерно обумовленого насильства і дискримінації за ознакою статі. Її номер 066 915 72 00, графік роботи: з понеділка по п’ятницю з 08:00 до 17:00 (перерва з 12:00 до 13:00).

Важливим моментом є те, що з січня 2019 року за вчинення домашнього насильства в Україні буде кримінальна відповідальність.