Прес-центр20 вересня 2017, 15:09

У рамках реалізації Стратегії розвитку громадянського суспільства відбувся «круглий стіл»

Протягом чотирьох днів, з 19 по 22 вересня 2017 року, за проектом «Відновлення врядування та примирення в охоплених конфліктом громадах України», який реалізується ПРООН, та в рамках Регіональної цільової програми сприяння розвитку громадянського суспільства в Луганській області на 2017-2020 роки, у Сєвєродонецьку проходять семінари-тренінги.

На заняттях підвищують компетенцію члени громадських рад при райдержадміністраціях і представники органів виконавчої влади та місцевого самоврядування Луганщини.

Під час навчань відбувся «круглий стіл» за темою: «Громадська рада та влада: консолідація зусиль задля реалізації Стратегії розвитку громадянського суспільства».

Про заходи, спрямовані на дієвий та ефективний розвиток громадянського суспільства в Луганській області, розповів Олександр Костенко, директор Департаменту масових комунікацій облдержадміністрації.

Він наголосив на тому, що стосунки представників громадськості та  органів влади повинні базуватися на засадах партнерства. Навів приклади успішної взаємодії влади з громадськими організаціями у Польщі, звідки нещодавно повернулася Луганська делегація.

Зауважено, що однією з проблем нашої області є невелика кількість активно діючих організацій громадянського суспільства. Представники громадськості – учасники «круглого столу» це пояснили недостатнім фінансовим супроводом громадських ініціатив.

Олександр Костенко зазначив, що Регіональна цільова програма сприяння розвитку громадянського суспільства в Луганській області на 2017-2020 роки є інструментом залучення коштів. Він також звернув увагу присутніх на те, що для того, щоб мотивувати громадськість, розпорядженням голови облдержадміністрації – керівника обласної військово-цивільної адміністрації від 31.07.2017 № 522 вже затверджено Порядок конкурсу з визначення програм (проектів, заходів), розроблених інститутами громадянського суспільства, для реалізації яких надається фінансова підтримка з обласного бюджету. Повідомив про те, що до кінця поточного року планується оголошення конкурсу проектів.

Радник з управління проектом «Відновлення врядування та примирення в охоплених конфліктом громадах України» Ірина Жученко зазначила, що подібні навчання проходять у форматі 50 %/50 %: влада і громадськість. На таких заняттях вчаться робити практичні кроки впровадження доброго врядування в громадах, знайомляться з кращими практиками. Учасники заходу ініціювали проведення навчання онлайн і звернулися до Ірини Жученко підтримати їх пропозицію.