Прес-центр19 квітня 2021, 15:04

У районі ООС кіберфахівці СБУ припинили несанкціоноване втручання в роботу радіоелектронних мереж підрозділів ЗСУ

У  Луганській області кіберфахівці Служби безпеки України виявили та припинили несанкціоноване втручання в роботу радіоелектронних мереж підрозділів Операції об’єднаних сил.

Оперативники отримали дані про те, що в Старобільську невідомі особи незаконно використовували радіоелектронне обладнання на радіочастотах, що належать Збройним Силам України. Цей частотний діапазон заборонений для використання цивільними особами. Протиправні дії могли спричинити блокування та нестабільну роботу каналів керування військами.

Кіберфахівці встановили, що спеціальний радіочастотний ресурс нелегально використовував місцевий інтернет-провайдер. Підприємство не мало дозволу на встановлення спеціалізованого радіоелектронного обладнання. Аби приховати порушення, воно незаконно здійснювало ретрансляцію на частотах, що належать військовим.  

У ході санкціонованого обшуку правоохоронці вилучили незаконне устаткування, технічну та іншу документацію.

У межах відкритого кримінального провадження  за ч. 1 ст. 361 Кримінального кодексу України (несанкціоноване втручання в роботу електронно-обчислювальних машин (комп’ютерів), автоматизованих систем, комп’ютерних мереж чи мереж електрозв’язку) з’ясовується коло осіб, причетних до правопорушення та обставини протиправних дій. 

Викриття правопорушників здійснювалося спільно з фахівцями кіберполіції, Українського державного центру радіочастот під процесуальним керівництвом прокуратури.

За інформацією СБУ в Луганській області