Прес-центр6 жовтня 2020, 13:10

У районі ООС протягом року СБУ вилучила зі схронів бойовиків понад 137 кг вибухівки і майже 100 тисяч боєприпасів

У 2020 році Служба безпеки України в районі проведення операції Об’єднаних сил вилучила зі схронів бойовиків понад 137 кілограмів тротилу, пластиду і артилерійського пороху, більш ніж 40 одиниць вогнепальної зброї та майже 100 тисяч боєприпасів.

Також під час спецоперацій правоохоронці затримали учасників трьох міжрегіональних організованих угруповань, які займалися нелегальним збутом засобів ураження, у тому числі представникам кримінальних кіл. Про підозру повідомлено 13-ти фігурантам у вчиненні злочину. Двох зловмисників засуджено до різних термінів ув’язнення.

На Луганщині співробітники СБУ викрили три схрони зі зброєю та боєприпасами, закладених диверсійною групою незаконних збройних формувань. Зі схованок, облаштованих за місцем проживання ватажка бойовиків та у лісосмузі поблизу Лисичанська, вилучено тротил, запали, гранати РГД і Ф-1, автомат Калашникова, пістолет і велику кількість набоїв.

У ході слідства встановлено причетність диверсантів до мінування мостів, а також ділянок залізничних та автошляхів у Лисичанському і Попаснянському районах. Трьом зловмисникам повідомлено про підозру за ч. 3 ст. 28, ст. 113, ч. 2 ст. 260, ст. 263 Кримінального кодексу України. Одного з фігурантів заарештовано, наразі він перебуває під вартою. Інших учасників групи оголошено у розшук.

На Донеччині зі схрону, обладнаного у приватному будинку мешканця Бахмута, бойовика бандугруповань, правоохоронці вилучили протитанкову міну ТМ-62М, ручний протитанковий гранатомет, п’ять підствольних гранат і 10 корпусів від гранат Ф-1 та РГД-5. Також виявлено детонатор для міни МВЧ-62, дев’ять запалів УЗРГМ і УЗРГМ-2 та 600 патронів калібру 5,45 мм.

За оперативною інформацією, зловмисник брав активну участь у бойових діях проти сил антитерористичної операції. Наразі він переховується від слідства на тимчасово непідконтрольній українській владі території Донецької та Луганської областей.

Заходи із вилучення з незаконного обігу військових засобів ураження проводились спільно з Національною поліцією під процесуальним керівництвом прокуратури у взаємодії з Держслужбою з надзвичайних ситуацій.

За інформацією 3 управління ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях