Прес-центр7 червня 2018, 14:06

У Рубіжному планують створити індустріальний парк

Створення індустріальних парків у промисловому регіоні Луганщини сприятиме значному збільшенню нових робочих місць, надходжень до бюджетів усіх рівнів, а також розвитку сучасної виробничої та ринкової інфраструктури. Про це заявила заступник директора Департаменту економічного розвитку, торгівлі та туризму Луганської облдержадміністрації Людмила Ахтирська під час регіонального форуму «Український індустріальний день на Луганщині» сьогодні, 7 червня.

За її словами, створення промислових зон та індустріальних парків для місцевих та іноземних компаній є дієвим інструментом стимулювання економічного розвитку регіону.

«Саме таким місцем і може стати Рубіжне, беручи до уваги його розташування в агломерації важкої промисловості - Донбасі, а також розташування в центрі зони охоплення малих та середніх міст таких, як Кремінна, Сєвєродонецьк, та Лисичанськ. Всі вони розташовані в 20-кілометровій зоні навколо м. Рубіжне, роблячи місто добре доступним центром економічного розвитку в регіоні», – доповіла Людмила Ахтирська.

Так, станом на 1 січня 2018 року загальна кількість населення, що проживає в цій зоні охоплення перевищує 320 тисяч осіб, які є потенційними працівниками парку.

Перші кроки у створенні потенційного індустріального парку вже зроблені: у січні 2018 року Рубіжанська міська рада оприлюднила проект рішення про створення ІП «Рубіндастрі» площею 35 га. У зв’язку з зацікавленістю інвесторів, ділянку планують збільшити вдвічі. Потенційний об'єкт знаходиться в південній частині міста. Територія потребує перенесення комунікаційних мереж. Ведеться робота щодо впорядкування земельної документації та удосконалення концепції парку.

«Функціональне призначення індустріального парку полягає у розбудові на його території сучасного виробничо-промислового комплексу разом із розвиненою інженерною і транспортною інфраструктурою, складськими та адміністративними приміщеннями тощо, – пояснила Людмила Ахтирська. – Найбільшу перспективу має альтернативна енергетика. Також, пріоритетними напрямами діяльності є виробництво будівельних матеріалів, фармацевтичної продукції, машинобудування, екологічна переробка твердих побутових відходів тощо».

Для створення індустріальних парків також потенційно можуть розглядатися м. Лисичанськ та м. Сєвєродонецьк, оскільки генеральні плани цих міст передбачають великі території промислового призначення. Ці міста, разом із Рубіжним, мають достатньо велику кількість наукових та науково-дослідницьких закладів, які можуть бути задіяні у створенні індустріальних та технопарків.

Також Людмила Ахтирська зазначила, що на початкових етапах формування індустріальних парків важливою є саме державна підтримка, підведення мереж і комунікацій, що є загальноприйнятою світовою практикою. На сьогодні ініціатор, керуюча компанія та учасники парку отримують наступну певну державну підтримку. Зокрема, звільнення від оподаткування митом та фінансування проектів за рахунок ДФРР.

 

Нагадаємо, сьогодні, 7 червня, у м. Сєвєродонецьку відбувся «Український індустріальний день на Луганщині» – регіональний форум Українського індустріального тижня, який проводиться за підтримки Мінекономрозвитку та Німецького товариства міжнародного співробітництва GIZ.

Під час форуму розглядалося питання енергобезпеки Луганщини та хід будівництва ПС 500 кВ «Кремінська», яка дозволить приєднати область до Об’єднаної енергетичної системи України.