Прес-центр12 лютого 2020, 16:02

У січні на Луганщині легалізовано працю понад 2,5 тисяч громадян

На брифінгу для ЗМІ в облдержадміністрації начальник відділу розгляду звернень платників податків управління податків і зборів з фізичних осіб Головного управління ДПС у Луганській області Наталія Гудима розповіла про заходи з легалізації заробітної плати.

Вона наголосила, що одним із пріоритетних напрямів податкової служби є боротьба з тіньовою зайнятістю та виплатою зарплати без оподаткування.

Так, за результатами вжитих заходів контролю за роботодавцями щодо дотримання ними законодавства з питань оформлення трудових відносин з найманими особами у січні 2020 року легалізовано працю 2 тис. 617 громадян.

При цьому до бюджету додатково надійшло 1,1 млн гривень податку на доходи фізичних осіб, 1 млн 334 тис. гривень єдиного внеску та 100 тис. гривень військового збору.

Наталія Гудима також зазначила, що з початку року виявлено та залучено до державної реєстрації 133 громадянина, які здійснювали незаконну підприємницьку діяльність. За результатами проведених заходів щодо легалізації їх підприємницької діяльності сплачено 100 тис. гривень єдиного внеску та 60 тис. гривень єдиного податку.

Спікер також акцентувала, що сьогодні прозора заробітна плата є одним із резервів наповнення бюджету, кошти якого витрачаються на фінансування пенсій та грошової допомоги.

Свідоме заниження роботодавцями належного розміру заробітної плати або не укладання з найманим працівником трудового договору є грубим порушенням законодавства у сфері праці.

Оформлюючи нового працівника на роботу, суб’єкту господарювання необхідно укласти в письмовій формі трудовий договір, оформити наказ про прийняття на роботу, повідомити орган ДПС про прийняття працівника на роботу.

Наталія Гудима нагадала, що за порушення трудового законодавства юридичні та фізичні особи – підприємці, які використовують найману працю, несуть фінансову відповідальність згідно вимог чинного законодавства.