Прес-центр12 лютого 2019, 16:02

У Сєвєродонецьку обговорили процеси інтеграції в ЄС та НАТО

Питання європейської та євроатлантичної інтеграції, роль успіху реформ в Україні обговорили сьогодні на конференції у кризовому медіацентрі «Сіверський Донець». У заході взяли участь народний депутат України Ганна Гопко, заступник голови Луганської облдержадміністрації Ольга Лішик, президент Центру глобалістики «Стратегія ХХІ» Михайло Гончар, громадські активісти та студентська молодь.

У ході конференції Ганна Гопко презентувала громадсько-політичну платформу «Євроатлантичний порядок денний для України» та Маніфест, що закликає зберегти цілісність нашої країни.
«Понад два тижні тому більше 60 поличних та громадських діячів, відомих митців створили громадсько-політичну платформу «Євроатлантичний порядок денний для України» і закликали всіх громадян об’єднатися, для того, щоб захистити здобутки Революції Гідності та тих реформ, які почалися, і примножити й продовжити їх на місцях», – зауважила Ганна Гопко.

Підписантами Маніфесту, зокрема, стали: історик, політв’язень Кремля Ігор Козловський, учасник спротиву російській агресії Володимир Жемчугов, кінорежисер Ахтем Сеітаблаєв, музикант Сергій Фоменко, письменник Андрій Курков, Віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе, народна артистка України Ада Роговцева, журналіст Віталій Портніков та інші.

«Ці роки реформ та боротьби з гібридною агресією Росії довели: в сучасному світі інтеграція України до НАТО та Європейського Союзу виступає єдиним шансом на збереження української державності, побудову вільної економіки та ефективних суспільних інститутів», – йдеться у Маніфесті.

«Надзвичайно важливим для України є відновлення територіальної цілісності і суверенітету. Саме наша визначеність у зовнішньополітичному аспекті є чітким сигналом для наших західних партнерів, – зазначила Ганна Гопко. – Після початку Революції Гідності подальше будівництво держави, захист державності і суб’єктивізація України на міжнародній арені у великій мірі залежить від людей на місцях. Коли ми бачимо що досі є спротив у вигляді прихованих сепаратистських рухів, фінансування різних політичних партій, які напряму з Кремля отримують гроші, та продовжують закидати людям в голови віруси про те, що нам потрібен нейтралітет або позаблоковий статус. Вони розхитують суспільну думку замість укріплювати ті здобутки, які є, та вимагати від місцевої влади працювати ефективніше».

Народний депутат закликала громадськість підтримати ініціативу, аби після президентських, парламентських та місцевих виборів курс нашої країни на європейську та євроатлантичну інтеграцію буде незмінним.

Дотримання розвитку реформ та їхній успіх наближує наше суспільство ЄС та водночас підвищує рівень життя українців. Таким чином, від успіху децентралізації, ефективного використання коштів, залучення інвестицій залежить швидкість євроінтеграційних процесів.

«Луганщина и Донеччина перебувають у складних умовах. З одного боку, у цих областях тривають важкі бойові дії, а з іншого – ми вступили в період реформ і виконуємо їх на рівні зі всією Україною. У нас відчутні успіхи у децентралізації: 9 громад уже працюють і засвоюють свої бюджети дуже успішно, ще 13 очікують на проведення перших виборів. Люди побачили, що вони можуть самі вирішувати, як їм розвиватися на власній землі та як використовувати свої ресурси», – підкреслила Ольга Лішик.
Заступник голови облдержадміністрації закликала громадськість не піддаватися на політичні маніпуляції, перевіряти джерела інформації та активно й відповідально брати участь у важливих суспільно-політичних процесах, які відбуваються в Україні.