Прес-центр18 березня 2019, 16:03

У Сєвєродонецьку обговорили розвиток комунікаційної сфери, ЗМІ та співпрацю з міжнародними організаціями у контексті соціальної згуртованості

За участі керівництва Луганської облдержадміністрації, представників Міністерства інформаційної політики України, місцевого самоврядування, журналістів та громадських активістів за ініціативи Програми розвитку ООН в Україні у Сєвєродонецьку відбулося засідання «круглого столу» на тему «Основні тенденції розвитку комунікаційної сфери, ЗМІ та співпраця з міжнародними організаціями в контексті соціальної згуртованості в Луганській та Донецькій областях».

Відкриваючи захід, радник ПРООН з питань примирення та соціальної єдності Ганна Борова зауважила, що метою зустрічі є обговорення проблем сфери комунікацій та ЗМІ у контексті потреб, які є у журналістів, об’єднаних громад, НДО для ефективного реагування на специфічні суспільні потреби з метою сприяння соціальній єдності та побудові миру в громадах області. «Саме під час  таких заходів ми фіксуємо всі ваші потреби, складаємо звіти, на підставі яких потім приймаються рішення на які конкретні речі будуть направлятися кошти міжнародних донорів», – сказала вона звертаючись до учасників круглого столу.

Директор Департаменту масових комунікацій облдержадміністрації  Олександр Костенко розповів про роботу обласної влади з відновлення та розбудови українського мовлення на Луганщині, зокрема, про хід реалізації загальнонаціонального проекту «Мовлення громад».

Він акцентував увагу присутніх на тому, що Луганщина тримає ще й інформаційний фронт проти РФ і від спільних зусиль влади, громадськості та журналістів залежатиме, залишиться цей фронт на кордоні України, чи піде далі на Захід. Також від подякував ПРООН за вагому допомогу Луганщині у розбудові громадянського суспільства.

Віктор Литвінов, завідувач сектору з питань інформаційної реінтеграції Криму та Донбасу Міністерства інформаційної політики України, у своєму виступі звернув увагу присутніх на той факт, що Луганщина, це єдина область в Україні, яка будує телевізійні вежі за рахунок обласного бюджету. Також він розповів про хід реалізації Стратегії інформаційної реінтеграції Донбасу.

Керівник газети «Сільська Новь» та ГО «Калина прес» Марина Животкова розповіла про те, що у Троїцькому районі український контент в телевізійному та радіо ефірі майже витіснений телерадіомовленням з РФ. Вона зауважила, що запуск місцевого малопотужного радіомовлення на півночі області буде сприяти соціальній згуртованості у громадах та запобігати інформаційній агресії з боку РФ.

Під час проведення заходу розгорнуто дискусію щодо проблем, які існують у комунікаційній сфері, та заходах щодо їх розв’язання. Зокрема, йшлося про проведення просвітницьких заходів (медіа-школа) для журналістів та блогерів з «сірої зони».

У ході дискусії заступник голови Луганської облдержадміністрації Геннадій Іваненко наголосив, що матеріали, які готує Міністерство Інформаційної політики України повинні надсилатися до всіх медіа Луганщини. Він висловив впевненість, що співробітництво між обласної, місцевою владою, громадськістю та представництвом ПРООН в Україні сприятиме подальшому розвитку комунікаційної сфери, порозумінню та соціальній згуртованості у громадах Луганщини.