Прес-центр6 березня 2020, 13:03

У Сєвєродонецьку представили унікальний Литовсько-Український мистецький проєкт

В приміщенні облдержадміністрації урочисто відкрили виставку картин «Пленер біля лінії фронту».

Участь у заході взяв голова облдержадміністрації - керівник обласної військово-цивільної адміністрації Сергій Гайдай.

Свої роботи представили три українських та три литовських художники: Федір Александрович, Сергій Захаров, Валерія Москвітіна, Вігантас Веяс, Саулюс Паукштис та Грета Бернотайте.

«У них передана та сама атмосфера, в якій наші жителі області вже шостий рік перебувають. Щодня вони бачать зруйновані селянські хатинки, школи, прострелені вікна тощо. Особливо мене вразила картина, на якій зображені великі червоні ворота з багатьма простріленими дірками від куль, а крізь них пробиваються проміння сонця, – поділився своїми враженнями очільник області. – Саме живопис як мистецтво не потребує слів, а показує війну найкращим чином».

Сергій Гайдай подякував Посольству Литовської Республіки в Україні за можливість експонувати ці картини у Сєвєродонецьку.

Також він повідомив, що наразі для його виступу в Європарламенті готується відеоролик про Луганщину. Тож, відкриття сьогоднішній виставки обов’язково увійде в цей фільм.

Про картини, що експонуються, розповів український митець Федір Александрович: «На одній із картин зображений ще зруйнований міст у Станиці Луганській. Рівно рік тому ми експонували свої роботи у цьому місті, наразі представляємо картини тут, у Сєвєродонецьку, і радіємо, що цей міст вже відновили».

Слід зазначити, проєкт реалізується за підтримки Міністерства закордонних справ Литовської Республіки і Посольства Литовської Республіки в Україні.

Ця спільна литовсько-українська мистецька акція солідарності з місцевими жителями є продовженням підтримки Литви Східній Україні, що потерпає від військових дій.

 Починаючи з 2015 року завдяки проєктам гуманітарної допомоги і розвитку співпраці відбувся ремонт постраждалих від обстрілів будівель шкіл Луганської області, закупались навчальні матеріли, медичне обладнання, були організовані літні дитячі табори у Литві і Україні, виконувались культурні проєкти.