Прес-центр9 грудня 2017, 08:12

У Сєвєродонецьку проходить Всеукраїнський форум представників громадських організацій людей з інвалідністю

Цей захід урочисто відкрила заступник голови облдержадміністрації Ольга Лішик.

Участь у форумі взяли близько 50 учасників з Луганської, Донецької, Сумської, Львівської, Харківської, Полтавської, Київської областей. Це представники освітніх, реабілітаційних, спортивних закладів та громадських організацій людей з інвалідністю, батьки та соціальні партнери заходу.

Вони протягом трьох днів обговорювали тему інклюзивних напрямів роботи, як шлях подолання багатоскладових проблем для дітей та молоді з інвалідністю в ситуації ризику.

Ольга Лішик висловила впевненість, що проведення форуму на Луганщині стане традиційним заходом.

Під час виступу вона акцентувала увагу на важливості втілення інклюзивної освіти та розповіла про роботу обласного комітету доступності і співпрацю з молоддю із інвалідністю.

Крім цього, з учасниками форуму у режимі телефонного зв’язку поспілкувався уповноважений з питань людей з інвалідністю, голова Національної Асамблеї людей з інвалідністю України Валерій Сушкевич.

Своїм досвідом роботи щодо реалізації Конвенції ООН про права людей з інвалідністю в ситуації кризи поділився голова Асоціації незрячих юристів, представник Комітету доступності в Харківський області Олег Лепетюк.

У режимі Он-лайн учасники поспілкувались з представниками громадських організацій із Житомирської, Чернівецької та Львівської області, які розповіли про те, як працюють з місцевою і державною владою та на що спрямована їх робота наразі.

Також відбулося засідання «Жінки з інвалідністю – міфи та реальність» та було обговорено питання системи інклюзивної освіти.

Протягом усього форуму організовано показ авторської фотовиставки Валентини Уварової «Сонце цілий рік», роботи якої присвячені дітям із синдромом Дауна, а також художню виставку дивовижних робіт Анастасії Кобріної – луганчанки, яка з дитинства не чує, але навчалася у загальній школі та в Університеті культури та мистецтв.

Організатори – управління молоді та спорту облдержадміністрації, Луганський обласний центр соціокультурної адаптації молоді з обмеженими фізичними можливостями, Луганська обласна молодіжна громадська організація «Асоціація молоді з інвалідністю Східного Донбасу – Схід» за підтримки Відділу культури та преси Посольства США в Україні.

Інформаційно-правова допомога надана Національною Асамблеєю людей з інвалідністю України, а методична підтримка – кафедри управління навчальними закладами та педагогіки вищої школи Державного вищого навчального закладу Університет менеджменту освіти Національної академії педагогічних наук України.