Прес-центр15 липня 2019, 16:07

У Сєвєродонецьку розглядали питання запобігання та протидії домашньому насильству

Відбулось зустріч першого заступника Міністра юстиції України Олени Сукманової із представницями жіночих громадських організацій, органів державної влади та патрульної поліції.

Учасники обговорили ініціативи Мін’юсту щодо захисту прав дітей та жінок, такі як «Чужих дітей не буває» і «Сімейні радники», та про відновне правосуддя щодо неповнолітніх.

«Захист прав дітей та жінок є одним із пріоритетних в роботі Міністерства юстиції. За останні роки ми запустили низку ініціатив, спрямованих на захист дітей та жінок не тільки від фізичного, але й економічного, психологічного та сексуального насильства», – зазначила Олена Сукманова.

Слід зазначити, що у 2018 році Мін’юст на законодавчому рівні посилив відповідальність злісних неплатників аліментів в рамках ініціативи «Чужих дітей не буває».

Також в Україні діє спільна ініціатива Мін’юсту, системи Безоплатної правової допомоги та громадськості «Сімейні радники», яка спрямована на забезпечення захисту прав громадян у сфері сімейного права.

Крім того, обговорено спільний пілотний проект Мін’юсту та Генпрокуратури «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні злочину».

Цей проект передбачає виведення неповнолітніх правопорушників із кримінального процесу через проходження процедури примирення (медіації) з потерпілим та обов’язковим вжиттям заходів для ресоціалізації неповнолітніх для запобігання повторним злочинам.

Під час зустрічі було наголошено, що на Луганщині збільшилось кількість звернень із приводу вчинення домашнього насильства та роботу зі створення спеціалізованих служб підтримки постраждалих осіб в області.