Прес-центр24 травня 2018, 12:05

У Сєвєродонецьку відбувся семінар щодо захисту дітей та підлітків від проявів насильства

Тренінг організовано для надавачів соціально-психологічних послуг щодо виявлення, перенаправлення та особливостей роботи з дітьми, які постраждали від домашнього насильства.

Так, фахівці мобільної бригади психосоціальної допомоги для жінок і дівчат-підлітків, які постраждали від ґендерно обумовленого та домашнього насильства, з Сєвєродонецька розповіли про власну роботу, практику виявлення та перенаправлення.

Під час заходу відбулася доповідь стосовно жорстокого поводження з дітьми, визначення і видів насильства, психосоціальних чинників, тісно пов’язаних з поганим поводженням із дітьми. Учасників поінформовано про індикатори насильства, вплив різних його видів на подальший розвиток дитини.

Крім того, опрацьовано міжнародні засади та національне законодавство щодо протидії домашньому насильству по відношенню до дітей, зокрема, у контексті прийнятого Закону України «Про запобігання та протидію домашньому насильству» й розроблених проектів підзаконних актів.

Оглянуто механізм взаємодії органів та установ, на які покладається здійснення заходів із питань запобігання та протидії домашньому насильству.

Також обговорено поняття насильства з точки зору жертви, дитини-свідка та дитини-кривдника, методи опитування постраждалої дитини, роль законних представників дитини та органів опіки і піклування у питаннях захисту прав дитини.

Тренінг проведено організаціями ЮНІСЕФ, «Право на здоров’я», Українська фундація громадського здоров’я.

Нагадаємо, що з кінця 2015 року на Луганщині з ініціативи Фонду ООН у галузі народонаселення за підтримки УФГЗ, Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації й Луганського обласного центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді діють вісім мобільних бригад психосоціальної допомоги для жінок і дівчат-підлітків, які постраждали від ґендерно обумовленого та домашнього насильства. З 2018 року ЮНІСЕФ також підтримує роботу мобільних бригад, діяльністю яких відтепер будуть охоплені діти, постраждалі від жорстокого поводження.

Участь у заході взяли представники обласних структур, зокрема, соціального захисту населення, охорони здоров’я, Національної поліції, фахівці центрів соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді, служб у справах дітей.