Прес-центр22 листопада 2019, 21:11

У Сєвєродонецьку відбувся Земельний форум

Голова обласної державної адміністрації – керівник обласної військово-цивільної адміністрації Сергій Гайдай та заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Тарас Висоцький взяли участь в обговоренні актуальних питань розвитку аграрного сектору економіки у рамках Земельного форуму.

Також на заході були присутні голова Донецької облдержадміністрації Павло Кириленко та Уповноважений Президента України по земельним питанням Роман Лещенко.

На початку зустрічі Сергій Гайдай нагадав, що нещодавно у Парламенті зареєстровано низку законопроєктів, що передбачають процедуру створення вільного ринку землі. Це важливе питання для всієї країни, потрібно зважено врахувати інтереси всіх сторін. Голова облдержадміністрації наголосив, що питання вільного ринку землі є особливо актуальним для Луганщини. Область є аграрною і 30 % від усієї виробленої продукції наш регіон отримує саме за рахунок сільського господарства.

«Українські землі є основним національним багатством, що охороняється державою та одночасно є стратегічним активом для сталого розвитку вітчизняної економіки», – сказав очільник Луганщини.

У свою чергу Тарас Висоцький акцентував увагу присутніх на тому, що земельна реформа змінить наявну модель відносин у сільськогосподарській сфері. Зокрема, це дасть чесні правила для легальних інвесторів, розвиток фермерству та дрібному агровиробництву, встановить ринкові, а не корупційні ціни на землю і наповнить місцеві бюджети.

За підсумком виступів учасниками було розпочато активну дискусію з гостями Земельного форуму.

На захід були запрошені представники структурних підрозділів ОДА, керівники міських, районних, сільських рад, голови райдержадміністрацій та ОТГ з Луганської та Донецької областей.

Нагадаємо, що до початку обігу земель буде проводитись підготовча робота Уряду за наступними напрямами: прозорого моніторингу земель, справедливого та конкурентного середовища, унеможливлення корупційних схем та створення цивілізованого ринку землі.

Купувати землю зможуть тільки громадяни України, юридичні особи, утворені за законодавством України, а також територіальні громади та держава. Водночас не зможуть придбати землю юридичні особи, власником яких є іноземці, особи без громадянства та іноземні держави.