Прес-центр14 грудня 2021, 13:12

У Сєвєродонецьку відкрили пам’ятник «Героям Чорнобиля»

Мітинг-реквієм з нагоди Дня вшанування учасників ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС та відкриття пам’ятнику «Героям Чорнобиля» відбулися сьогодні в Сєвєродонецьку. Участь у заході взяли перший заступник голови облдержадміністрації Олексій Смирнов, заступниця голови облдержадміністрації Катерина Безгинська, керівник Сєвєродонецької міської військово-цивільної адміністрації Олександр Стрюк.

«Шановні ліквідатори наслідків аварії на ЧАЕС! Минуло вже 35 років з дня цієї трагедії, яка стала більше ніж національною, торкнулася багатьох країн і народів. Квітень 1986 року став переломним, коли в усьому світі зрозуміли, що атом може бути не тільки мирним. Цей пам’ятник буде нагадувати нашим нащадкам про ваш подвиг, про те, що ви в той час, не жалкуючи себе, рятували країну і Європу від наслідків радіоактивного зараження. Низький вам уклін і шана! Бажаю вам всім здоров’я, знайте, що ваш подвиг ніколи не буде забутий!», – зазначив під час урочистостей Олексій Смирнов.

Пам’ять усіх учасників ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, яких немає вже сьогодні серед нас, які захищали собою не тільки Україну, але й усе людство, присутні вшанували хвилиною мовчання та поклали квіти до нового пам’ятнику «Героям Чорнобиля». 

«Сьогодні 35-та річниця вшанування ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС. З кожним роком ліквідаторів залишається все менше. Таку катастрофу неможливо забути. Ми повинні завжди це пам’ятати. Символічно, що в цей день ми відкриваємо пам’ятник. Це буде нагадування для всіх майбутніх поколінь, що в першу чергу ми маємо дбати про нашу землю і щоб мирний атом ніколи не став загрозою для людства. Дякую вам всім за ваш подвиг», – сказав Олександр Стрюк.

Зазначимо, переможцем конкурсу на кращий проєкт пам’ятника «Героям Чорнобиля» визнано громадську організацію «Ветерани Чорнобиля м. Сєвєродонецька», голова якої Алевтина Фіалковська. Пам’ятник під девізом «Журавлик» – скульптура журавля, що злітає в небо та рушник. Журавель, що злітає в небо – це пам'ять про чорнобильців, рушник – це символ України.

Нагадаємо, 14 грудня – День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській атомній електростанції. Він був затверджений наказом президента 10 листопада 2006 року. Така дата обрана не випадково. В 1986 році саме в цей день було прийнято в експлуатацію комплекс захисних споруд на Чорнобильській АЕС.