Прес-центр11 вересня 2017, 13:09

У співпраці з громадськістю побудуємо сильне громадянське суспільство

Завдяки плідній співпраці облдержадміністрації та ПРООН щодо втілення різноманітних проектів були узгоджені напрями спільної роботи з розвитку громадянського суспільства на Луганщині.

Оцінюючи досягнутий на сьогодні результат, слід зазначити, що у вирішенні низки питань погляди обох сторін співпадають.

Порозуміння у багатьох з них було досягнуто під час недавньої зустрічі заступника голови облдержадміністрації Сергія Філя з керівництвом східного офісу ПРООН у Краматорську.

Зокрема, під час перемовин вдалося заручитися підтримкою ПРООН у створенні діалогової платформи у приміщеннях Східноукраїнського національного університету імені Володимира Даля. Ця ініціатива буде використана для реалізації заходів Регіональної цільової програми сприяння розвитку громадянського суспільства у Луганській області на 2017-2020 роки.

Її метою є забезпечення умов для розвитку, функціонування та консолідації організацій громадянського суспільства, створення стабільної мережі громадських об’єднань, які співпрацюватимуть з місцевими органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування на засадах прозорості, відповідальності та взаємовигоди для спільного вирішення актуальних проблем області.

На базі цієї діалогової платформи можливо буде реалізувати наступні заходи:

– проведення зустрічей громадськості з представниками програм та проектів міжнародної технічної допомоги щодо презентації потенціалу та можливостей осередків громадянського суспільства (ОГС);

– організація і проведення навчань, семінарів, лекцій, практикумів, тренінгів для представників ОГС;

– проведення консультацій з громадськістю (конференцій, громадських слухань, «круглих столів», зборів, зустрічей, Інтернет-конференцій);

– проведення громадської експертизи проектів нормативно-правових актів та діяльності органів виконавчої влади за ініціативи ОГС.

Крім реалізації вищезгаданих заходів ця діалогова платформа може бути використана як вільний простір, де представники ОГС зможуть проводити свої заходи, неформально зустрічатися з представниками влади, що сприятиме діалогу між владою і суспільством. У подальшому ця діалогова платформа може бути трансформована у регіональний ресурсний центр з розвитку громадянського суспільства.

Також на зустрічі було підтримано пропозицію облдержадміністрації продовжити конкурс міні-ініціатив для груп активних громадян громад Луганської області.

Так, вже розпочато відбір бажаючих прийняти участь у Медіа Школі «Формування медіа простору на принципах плюралізму ідей та соціальної складової в медіа», де планується протягом шести днів навчити представників локальних ЗМІ з громад-партнерів ПРООН у Луганській області. Оголошено конкурс міні-ініціатив з підготовки відеоматеріалів, направлених на вирішення спільних проблем територіальних громад з акцентом на соціальну єдність та примирення, безпеку у суспільстві та висвітлення роботи ПРООН.

У подальших планах – проведення спільно з ПРООН регіонально форуму ОГС. Робоча назва форуму «Стан справ та шляхи розвитку громадянського суспільства на Луганщині».

Спільно розроблена форма роботи допоможе скоординувати діяльність представників громадськості, влади і ПРООН.

Тож, облдержадміністрація висловлює велику подяку громадськості Луганщини, Програмі розвитку ООН та особисто раднику з питань примирення та соціальної згуртованості ПРООН у Луганській області Ганні Боровій.