Прес-центр3 вересня 2021, 17:09

У Старобільську відкрито виставку, присвячену загиблим польським офіцерам та інтелігенції у Другій світовій війні

Заступниця голови облдержадміністрації Катерина Безгинська разом з Генеральним Консулом Республіки Польща у місті Харків Пьотрем Стаханьчиком та головою Старобільської райдержадміністрації Віталієм Кононовим взяла участь у відкриті виставки «Катинський злочин 1940 знищення польських еліт».

Дякуючи організатором заходу – Старобільському районному товариству любителів польської мови та культури «Міст надії» – Катерина Безгинська зазначила: «Виставка надає можливість дізнатися про трагічну історію, яка має назву Катинський розстріл 1940 року. Нажаль ці події не минули і місто Старобільськ. У таборі військовополонених, що був розташований на території православного жіночого монастиря, знаходились близько 4 тис. польських офіцерів, а також представники польської інтелігенції: професори вишив, лікарі, юристи, вчителі тощо. Вони були знищені. Уже протягом 29 років ми вшановуємо їх пам’ять. Адже нам треба знати ці трагічні сторінки нашої спільної історії та робити все можливе, щоб подібне ніколи не повторилось».

«Для мене дуже важливо зараз знаходитися тут,у місті Старобільськ, та разом з вами відкривати виставку, – зауважив Генеральний Консул Республіки Польща у місті Харків Пьотр Стаханьчик. – Світла пам’ять про людей, котрі перебували та загинули від хвороб і знущань, назавжди залишатиметься в наших серцях».

Присутні ознайомилися з фотографіями та документами жертв катинського злочину та його катів. Також на унікальних зображеннях можна було побачити ексгумації, проведені в Катині навесні 1943 року та в 1990 роках, коли були обстежені місця поховання польських військовополонених у Катівському лісі, Харкові та Мідному.

Після відкриття виставки усі запрошені поклали квіти до меморіальної дошки, яка розміщена біля Свято-Скорбященського жіночого монастиря, а також до Пам’ятнику Хрестів на місцях поховань польських офіцерів і українських воїнів-захисників, які загинули захищаючи незалежність і територіальну цілісність Української держави, що поховані на міському кладовищі.