Прес-центр11 вересня 2019, 14:09

У створених об’єднаних громадах мають бути організовані архівні підрозділи

Відбулося засідання колегії Державного архіву Луганської області, яке провела голова колегії, заступник голови облдержадміністрації Катерина Безгинська.

Розгляд питань порядку денного розпочалось з підсумків проведення комплексних перевірок діяльності служб діловодства, експертних комісій та архівних підрозділів Луганського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти, Комунальної установи «Луганський регіональний центр з фізичної культури та спорту інвалідів «Інваспорт», Державної служби з лікарських засобів та контролю за наркотиками у Луганській області, архівного відділу Біловодської райдержадміністрації, контрольної перевірки архівного відділу Лисичанської міської ради та тематичної перевірки трудового архіву Лисичанської міської ради.

Керівникам територій, архівних установ, підприємств, установ, організацій вказано на усунення недоліків, виявлених під час перевірок, та необхідність доопрацювання проблемних питань архівної сфери.

Значна увага приділена створенню належних умов для зберігання документів Національного архівного фонду і з кадрових питань, своєчасному науково-технічному опрацюванню документів, передачі документів Національного архівного фонду на зберігання до архівних установ області.

На засіданні зазначено, що питання забезпечення збереженості документів Національного архівного фонду та з кадрових питань у Держархіві та архівних установах області належить до пріоритетних завдань. Робота в цьому напрямі здійснюється шляхом додержання вимог чинного законодавства в сфері архівної справи та діловодства архівними установами та юридичними особами – джерелами формування Національного архівного фонду.

Проведення реформи децентралізації влади перед архівними установами поставило низку питань в сфері архівної справи та діловодства на регіональному рівні, які також розглянуті на засіданні колегії.

Відповідно до вимог чинного законодавства, створені об’єднані територіальні громади як юридичні особи, у діяльності яких утворюються документи Національного архівного фонду, повинні вжити відповідних заходів щодо організації роботи служб діловодства, експертних комісій та архівних підрозділів, а сільським та селищним радам, які увійшли до складу ОТГ – провести експертизу цінності, здійснити науково-технічне опрацювання документів та передати документи Національного архівного фонду до архівних відділів райдержадміністрацій.